Masło klarowane... czyli jakie?

  • 1

Jest bardzo smaczne i zdrowe. Co więcej się za tym kryje? Dlaczego warto je stosować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w artykule.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Masło klarowane... czyli jakie?
fot. Fotolia

Masło klarowane oprócz tego, że jest bardzo smaczne jest także bardzo zdrowe. Zawiera cały szereg witamin i składników mineralnych. Ma dobry wpływ na układ trawienny, przeciwdziała nowotworom, i co ważne - nie podnosi cholesterolu.

Nawet małe dzieci mogą jeść masło klarowane. Dlaczego? Podczas podgrzewania masła pozbywamy się laktozy i kazeiny, dlatego wiele osób uczulonych na nabiał, dobrze toleruje tę wersję masła. Można ją przechowywać nawet kilka miesięcy.

Można go używać niemal do wszystkiego. Masło klarowane można inaczej nazwać masłem oczyszczonym lub ghee. Poprzez jego podgrzanie pozbywamy się wszystkich zanieczyszczeń, które zbierają się w postaci piany.

W sklepach spotykamy masło klarowane, pakowane najczęściej w małe wiaderka, jednak jego cena jest dość wysoka. Zwłaszcza trudno pozwolić sobie na taki wydatek w przypadku kilkuosobowej rodziny.

Dlatego polecam zrobienie domowego masła klarowanego. Nie jest to trudne, a na pewno zaoszczędzimy w ten sposób kilka złotówek i dodatkowo będziemy mogli cieszyć się maślanym smakiem potraw.

Do przygotowania domowego masełka potrzebny jest kilogram dobrej jakości masła. Przekładamy go do rondelka na grubym dnie i podgrzewamy (łącznie około 30 minut). Należy uważać by nie przypalić masła! Na górze utworzy się piana , która trzeba bardzo dokładnie zebrać.

Następnie na małym ogniu gotować jeszcze chwilę. Należy wszystkie zanieczyszczenia dokładnie zbierać. Kiedy piana nie będzie już się zbierała, masło należy przelać dwa razy przez gazę i pozwolić mu zastygnąć. Z tej porcji masła otrzymamy ok. 0,7 - 0,8 kg masła klarowanego.

Dowiedz się więcej o klarowaniu masła