Jak klaruje się masło?
Klarowanie masła to prosta czynność, z którą poradzi sobie naprawdę każdy. Do
sklarowania masła wystarczy rondel, kuchenka oraz oczywiście masło. Pamiętaj, by kupić
prawdziwe masło (zawartość tłuszczu od 80 do 90%), bez domieszki tłuszczów roślinnych.
Masło podgrzewamy na małym ogniu, aż stopi się całkowicie. Na wierzchu utworzy się piana, którą należy zebrać. Całość dodatkowo cedzimy przez sitko.
5 zalet klarowanego masła
-
nie posiada zanieczyszczeń
Klarowane masło w procesie podgrzewania jest oczyszczane z zanieczyszczeń - te zbieramy w postaci piany. Ponadto, ma wysoką temperaturę dymienia, o 100 stopni wyższą od masła w klasycznej postaci. Oznacza to, że można na nim bezpiecznie smażyć, bez obawy o toksyny, które uwalniają się w wysokiej temperaturze.
-
jest bezpieczne przy nietolerancji laktozy
Nie wszyscy wiedzą, że ten produkt mleczny mogą spożywać osoby mające nietolerancję laktozy. Laktoza i kazeina giną w wysokiej temperaturze, dlatego też klarowane masło, bez obaw o dolegliwości ze strony układu pokarmowego, mogą jeść także małe dzieci.
-
ma wszechstronne zastosowanie
Na maśle klarowanym można piec, smażyć, dodawać je do wypieków. Smażenie w wysokiej temperaturze do 60 minut nie podnosi ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Odparowanie wody i zniszczenie bakterii w wysokiej temperaturze powoduje, że
klarowane masło może być przechowywane nawet przez kilkanaście miesięcy. W klarowanym maśle pozostaje właściwie sam tłuszcz, dlatego też nie ulega on jełczeniu.
-
nie podnosi poziomu cholesterolu
Jeśli unikasz tłuszczów zwierzęcych ze względu na wysoki poziom cholesterolu, nie musisz się go obawiać w przypadku masła klarowanego. Mimo stosunkowo wysokiej ilości cholesterolu w tym rodzaju tłuszczu, cholesterol utleniony (ten groźny dla zdrowia, podnoszący ryzyko wystąpienia miażdżycy) nie występuje przy smażeniu krótszym niż 60 minut.
A może skusisz się na masło zrobione samodzielnie? Zobacz
jak zrobić masło!
pyszalka