Kolendra to roślina jednoroczna, bardzo łatwa do uprawy. Zasiana w ogródku wczesną wiosną przez całe lato wydziela wokół siebie szczególny "korzenny" i egzotyczny zapach.
Bardzo lubi lekkie, żyzne gleby i kocha słońce. Gdy po długim kiełkowaniu pojawią się wreszcie pierwsze pędy, przerzedzamy je tak, aby zachować między nimi co najmniej 10 cm odstęp.
Przycinamy liście stosownie do potrzeb kulinarnych, a na koniec "żniw" kolendrowych zbieramy jej owoce - brązowe ziarenka o lekko szarawym odcieniu.
Owoce kolendry mają również zastosowanie w kuchni, a przechowywane w zamkniętym pojemniku zachowują walory smakowe przez długi czas.
Bardzo lubi lekkie, żyzne gleby i kocha słońce. Gdy po długim kiełkowaniu pojawią się wreszcie pierwsze pędy, przerzedzamy je tak, aby zachować między nimi co najmniej 10 cm odstęp.
Przycinamy liście stosownie do potrzeb kulinarnych, a na koniec "żniw" kolendrowych zbieramy jej owoce - brązowe ziarenka o lekko szarawym odcieniu.
Owoce kolendry mają również zastosowanie w kuchni, a przechowywane w zamkniętym pojemniku zachowują walory smakowe przez długi czas.