Meksykańskie śniadanie może się składać z menudo (flaczki), chilaquiles (smażone paski tortilli ze śmietaną i sosem chili), puntas de filete (gulasz wołowy na ostro), ale również z gorącej czekolady i słodkich bułeczek. Jeśli ktoś ma ochotę na bardziej tradycyjny posiłek może zamówić huevos al gusto (jajka wedle życzenia), tortilla de huevos (omlet), huevos revueltos/estrellados (jajecznica/jajka sadzone), jamón (szynka), avena (owsianka), pan tostado (tosty), marmelada (dżem) i mantequilla (masło).
Niektórzy turyści unikają kupowania jedzenia na ulicznych straganach, uważając restauracje za bezpieczniejsze, lecz fondas (tani bar specjalizujący się w kanapkach i tortas) mają tę przewagę, że można obserwować proces przygotowania posiłku ( i zjeść śniadanie, gdy inne jadłodajnie są jeszcze zamknięte).
Niektórzy turyści unikają kupowania jedzenia na ulicznych straganach, uważając restauracje za bezpieczniejsze, lecz fondas (tani bar specjalizujący się w kanapkach i tortas) mają tę przewagę, że można obserwować proces przygotowania posiłku ( i zjeść śniadanie, gdy inne jadłodajnie są jeszcze zamknięte).