Melisa to wspaniała roślina lecznicza o cennych właściwościach. Jej zastosowanie jest dość szerokie ale najważniejsze to:
- zaburzenia nerwicowe (nadmierna pobudliwość nerwowa, lęk, nerwicowe zaburzenie pracy serca, trudności z zasypianiem )
- zaburzenia trawienia
- nieżyt jelit i żołądka
- choroba wrzodowa
- niektóre przypadki astmy oskrzelowej
- brak łaknienia
- nadpobudliwość płciowa
- rozkurczowe
- uspokajające
- wiatropędne
- żołądkowe
- żółciopędne
Melisę można wykorzystać robiąc odwary, susząc liście, robiąc herbatki lub okłady.
Odwar można robić z suszonych liści melisy. Po przecedzeniu spożywać codziennie w 2-3 porcjach w ciągu dnia. Przy kłopotach z zasypaniem pić przed snem. Ten sam odwar można również wykorzystywać do kąpieli leczniczych jak i uspokajających.
Świeże liście melisy można używać jako okłady lecznicze na oparzenia, owrzodzenia i rany. Podobno z liści melisy można robić okłady w przypadku bólów kostnych, gośćcowych.
Ale melisa to nie tylko napary, odwary, okłady. Można użyć jej w kuchni do :
- dekoracji potraw
- deserów
- do sałatek
- mięs
- ryb
- grzybów
- lodów
Melisę najlepiej zbierać w dni pogodne, po obeschnięciu rosy. Należy ściąć pędy w początkowym okresie kwitnienia i suszyć w miejscach przewiewnych i ocienionych ale w temperaturze nie wyższej niż 35 stopni.
Tak więc wysiewając zioła w swoim ogródku nie zapomnijcie o wysianiu melisy (lub kupieniu gotowej sadzonki). Nie tylko udekoruje ale i wykuruje!
Sprawdź, które zioła pomogą na nadszarpnięte nerwy!