"Moje smaki" to pierwsza książka Michela Morana - kucharza i restauratora, który popularność zdobył jako juror w polskiej edycji programu MasterChef. Michel Moran to prawdziwy obywatel świata - Hiszpan z pochodzenia, Francuz z urodzenia, w swojej karierze pracował w restauracjach w całej Europie, zanim nie zdecydował się osiąść w Polsce.
"Moje smaki" to 130 przepisów na potrawy kuchni międzynarodowej. Jak pisze autor: "zamieściłem w niej przepisy, do których często sięgam. Niektóre mają długą tradycję, przypominają mi początki w kuchni, inne po prostu lubię. Przedstawiam repertuar dań pasujących na różne okazje i w różnych porach roku. Liczę, że staną się one źródłem świeżego spojrzenia na kuchnię."
Skąd pomysł na własną książkę kucharską? Według jakiego klucza wybierał Pan do niej potrawy?
Nie byłem przekonany do tego pomysłu zupełnie. Wszystko zmieniło się po programie „Doradca Smaku”. Dostawaliśmy wiele pytań od widzów, mnóstwo pochlebnych opinii o prezentowanych potrawach, które widzowie potem sami zaczęli przygotowywać. Pomyślałem wtedy, że skoro mogę podzielić się z innymi swoją wiedzą i nazwijmy to „trikami” kulinarnymi, to czemu nie?
Czy ma Pan swoje ulubione książki kulinarne, z których korzysta w swojej pracy i z których czerpie inspiracje?
Oooo tak! Posiadam książkę autorstwa Escoffiera. Ta baza - podstawa do dań. Jej pierwsze wydanie było w roku 1902, a ja posiadam wydanie z roku 1921. Proszę sobie wyobrazić, że do dziś dnia nic nie uległo zmianie, wszystko jest aktualne. To książka ponadczasowa, a facet był geniuszem!
Jakie podejście do przepisów zawartych w swojej książce zaleca Pan jej czytelnikom – aptekarska precyzja czy może raczej twórcza interpretacja?
Zdecydowanie twórczą interpretację, choć oczywiście nie znaczy to, że aptekarska precyzja nie gwarantuje jakości. Jedno nie zaprzecza drugiemu, a każdy z nas ma swoje upodobania jak chociażby słoność potraw.
Trudne pytanie, ale czy ma Pan może w książce przepisy szczególnie dla siebie bliskie?
Całe mnóstwo, ale najbardziej Gazpacho i Kaczka z pomarańczami. Moja mama przyrządzała je pierwszorzędnie, to smaki mojego dzieciństwa i młodości.
Na zakończenie – prosimy o radę dla domowych kucharzy, którzy chcą rozwijać swoje kulinarne umiejętności. Co jest najważniejsze?
Maja rada? Trzeba gotować z przyjemnością i szacunkiem do tego co gotujemy, a wówczas danie odwdzięczy nam się smakiem. Nie bójmy się też własnych inspiracji. Technicznie? Samodyscyplina przede wszystkim, nic na pół gwizdka.
Dziękujemy za rozmowę.
Konkurs konkurs!
Przypominamy o konkursie w którym możecie wygrać książki Michela Morana - Podróż przez smaki Europy!
"Moje smaki" to 130 przepisów na potrawy kuchni międzynarodowej. Jak pisze autor: "zamieściłem w niej przepisy, do których często sięgam. Niektóre mają długą tradycję, przypominają mi początki w kuchni, inne po prostu lubię. Przedstawiam repertuar dań pasujących na różne okazje i w różnych porach roku. Liczę, że staną się one źródłem świeżego spojrzenia na kuchnię."
Skąd pomysł na własną książkę kucharską? Według jakiego klucza wybierał Pan do niej potrawy?
Nie byłem przekonany do tego pomysłu zupełnie. Wszystko zmieniło się po programie „Doradca Smaku”. Dostawaliśmy wiele pytań od widzów, mnóstwo pochlebnych opinii o prezentowanych potrawach, które widzowie potem sami zaczęli przygotowywać. Pomyślałem wtedy, że skoro mogę podzielić się z innymi swoją wiedzą i nazwijmy to „trikami” kulinarnymi, to czemu nie?
Czy ma Pan swoje ulubione książki kulinarne, z których korzysta w swojej pracy i z których czerpie inspiracje?
Oooo tak! Posiadam książkę autorstwa Escoffiera. Ta baza - podstawa do dań. Jej pierwsze wydanie było w roku 1902, a ja posiadam wydanie z roku 1921. Proszę sobie wyobrazić, że do dziś dnia nic nie uległo zmianie, wszystko jest aktualne. To książka ponadczasowa, a facet był geniuszem!
Jakie podejście do przepisów zawartych w swojej książce zaleca Pan jej czytelnikom – aptekarska precyzja czy może raczej twórcza interpretacja?
Zdecydowanie twórczą interpretację, choć oczywiście nie znaczy to, że aptekarska precyzja nie gwarantuje jakości. Jedno nie zaprzecza drugiemu, a każdy z nas ma swoje upodobania jak chociażby słoność potraw.
Trudne pytanie, ale czy ma Pan może w książce przepisy szczególnie dla siebie bliskie?
Całe mnóstwo, ale najbardziej Gazpacho i Kaczka z pomarańczami. Moja mama przyrządzała je pierwszorzędnie, to smaki mojego dzieciństwa i młodości.
Na zakończenie – prosimy o radę dla domowych kucharzy, którzy chcą rozwijać swoje kulinarne umiejętności. Co jest najważniejsze?
Maja rada? Trzeba gotować z przyjemnością i szacunkiem do tego co gotujemy, a wówczas danie odwdzięczy nam się smakiem. Nie bójmy się też własnych inspiracji. Technicznie? Samodyscyplina przede wszystkim, nic na pół gwizdka.
Dziękujemy za rozmowę.
Konkurs konkurs!
Przypominamy o konkursie w którym możecie wygrać książki Michela Morana - Podróż przez smaki Europy!