Orzechy, czy warto je jeść?

Nieraz zadajemy sobie pytanie, czy warto jeść orzechy a, jeżeli tak, to na które się zdecydować.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Orzechy, czy warto je jeść?
fot. Fotolia

Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Oczywiście, zawierają dużo kalorii i tłuszczu ale, za to bardzo cennego. Orzechy pomagają na wiele schorzeń i są bardzo polecane.

Wszelkie orzechy są bogatym źródłem witamin, błonnika, fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, cynku.
Niezależnie jakie orzechy jemy, to nie powinniśmy z nich rezygnować, ponieważ korzystnie wpłyną na układ krążenia oraz nerwowy. Zmniejszają ryzyko zachorowań na raka.

Jest mnóstwo rodzajów orzechów i można je dzielić na różne grupy, ale uważam, że nie trzeba. Ważne, aby je spożywać codziennie.
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, migdały, pistacje, czy inne rodzaje, a jest ich mnóstwo, można dodawać do sałatek, do dań. Można je blanszować, czy dodawać do sosów. Oczywiście, najbardziej popularne jest spożywanie orzechów nieprzetworzonych. Należy pamiętać, aby przy zakupie orzechów kierować się zdrowym rozsądkiem i dobrze sprawdzać ich opakowania, ponieważ orzechy, ze względu na dużą ilość tłuszczu, szybko jęłczeją i mogą się psuć. Trzeba zwrócić szczególną uwagę na ich barwę i, o ile to możliwe, zapach. Kraj pochodzenia, też moim zdaniem odgrywa wielką rolę. Oczywiście osoby, które mają uczulenie na orzechy muszą się ich wystrzegać i dbać, aby nie pojawiały się w menu.
Na półkach sklepowych możemy spotkać liczny asortyment z dodatkiem orzechów, dlatego warto czytać zamieszczone na nich etykiety i czasem zamiast kupować produkty, które zawierają w swoim składzie tylko aromaty orzechowe, warto po eksperymentować w kuchni i samemu przygotować taki produkt, tylko z naturalnym dodatkiem orzechów. Wiadomo, że orzechy nie należą do tanich przekąsek, ale zamiast faszerować się cukrami i innymi śmieciowymi przekąskami, warto sięgnąć po ten rarytas.

Odkryj niesamowite orzechach nerkowca! >>>