Mleko jest jednym z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym produktem żywnościowym. Swoje wyjątkowe znaczenie zawdzięcza witaminom, związkom mineralnym a przede wszystkim białku. Białko zapewnia prawidłowy stan i funkcjonowanie naszego organizmu.
Odpowiada również za rozwój i regenerację uszkodzonych tkanek w naszym organizmie. Ma oczywiście szersze zastosowanie ale najważniejszą dla człowieka informacją jest to że białko jest nam zwyczajnie niezbędne do życia. W litrze mleka znajdziemy około 38 g tego składnika. W mleku znajdujemy również witaminy z grupy A i B oraz niewielkie ilości witaminy C. Jeśli natomiast chodzi o znaczące dla nas składniki mineralne znajdujące się w mleku wyróżniamy wapń i fosfor. Stwierdzono że żaden z produktów żywnościowych obecnych na rynku nie dorównuje mleku pod względem ich zawartości i przyswajalności.
Mleko posiada ogromne zastosowanie w kuchni i może być w różnorodny sposób przerabiane i konserwowane. Z mleka powstają sery, śmietanki i śmietany, mleka w proszku, kwaśne mleka, jogurty, Niektóre składniki niemalże codziennie używamy w kuchni tworząc z nich fantastycznie, różnorodne dania. Spożywanie mleka pod rożnymi postaciami sprzyja budowie naszych kości i odpowiada za nasz wzrost. Dlatego ważne jest abyśmy włączyli je do swojej diety, zwłaszcza do diety naszych dzieci. Nie bez powodu popularność zyskało stwierdzenie "PIJ MLEKO BĘDZIESZ WIELKI"!
Odpowiada również za rozwój i regenerację uszkodzonych tkanek w naszym organizmie. Ma oczywiście szersze zastosowanie ale najważniejszą dla człowieka informacją jest to że białko jest nam zwyczajnie niezbędne do życia. W litrze mleka znajdziemy około 38 g tego składnika. W mleku znajdujemy również witaminy z grupy A i B oraz niewielkie ilości witaminy C. Jeśli natomiast chodzi o znaczące dla nas składniki mineralne znajdujące się w mleku wyróżniamy wapń i fosfor. Stwierdzono że żaden z produktów żywnościowych obecnych na rynku nie dorównuje mleku pod względem ich zawartości i przyswajalności.
Mleko posiada ogromne zastosowanie w kuchni i może być w różnorodny sposób przerabiane i konserwowane. Z mleka powstają sery, śmietanki i śmietany, mleka w proszku, kwaśne mleka, jogurty, Niektóre składniki niemalże codziennie używamy w kuchni tworząc z nich fantastycznie, różnorodne dania. Spożywanie mleka pod rożnymi postaciami sprzyja budowie naszych kości i odpowiada za nasz wzrost. Dlatego ważne jest abyśmy włączyli je do swojej diety, zwłaszcza do diety naszych dzieci. Nie bez powodu popularność zyskało stwierdzenie "PIJ MLEKO BĘDZIESZ WIELKI"!