Monika Richardson poleca: Krem marchwiowo-imbirowy

Zupa krem z marchwi i imbiru świetnie się sprawdza w coraz chłodniejsze, jesienne popołudnia.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Monika Richardson poleca: Krem marchwiowo-imbirowy
Słynna prezenterka w wywiadach przyznaje, że kocha dobre jedzenie. Na coraz chłodniejsze zimowe popołudnia i wieczory poleca krem z marchwi z dodatkiem aromatycznego imbiru.

Składniki:


- ok. kilograma słodkiej marchwi
- 2 łyżki masła
- duża cebula
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/2 szkl. soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy
- pół łyżeczki cynamonu
- sól
- pieprz cayenne
- cukier
- chili w proszku

Do dekoracji:

- śmietanka 36%

Sposób wykonania:

1. W wysokim teflonowym rondlu rozgrzej masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę i imbir. Podsmaż. Następnie dodaj oliwę z oliwek i startą na dużych oczkach marchew. Podduś przez kilka minut. Gdy nieco zmięknie, wlej bulion i sok z pomarańczy, zagotuj.

2. Zupę dopraw do smaku cynamonem, solą, pieprzem cayenne, cukrem i szczyptą chili (jeśli wolisz, możesz dodać trochę świeżej papryczki chili).

3. Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę i ponownie zagotuj. Jeśli zupa jest za rzadka, możesz ją zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.

4. Krem rozlej do kokilek. Udekoruj kleksem śmietanki.