Mrożenie pieczywa

Resztkę świeżego pieczywa najlepiej przechować w zamrażarce.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Mrożenie pieczywa
Jeśli lubimy świeże pieczywo, a nie mamy codziennie czasu, żeby wyjść do sklepu, lub nie jesteśmy w stanie zużyć na raz całości pieczywa, to najlepszym rozwiązaniem jest jego mrożenie. Pieczywo najlepiej mrozić, kiedy jest bardzo świeże, bo będzie podobnie świeże, kiedy je rozmrozimy. Najlepiej przed zamrożeniem pokroić je na kromki, aby potem sukcesywnie wyjmować potrzebną ilość. Ponieważ struktura skrobi zostajenaruszona podczas mrożenia i pieczywo łatwo się kruszy, to najlepiej rozmrażać je przez chwilę w gorącym piekarniku. Można również owinąć je w bawełnianą serwetkę i rozmrażać przez kilka sekund w mikrofalówce na najwyższej mocy.