Jak prawidłowo rozmrozić potrawy?

Na czas rozmrażania wpływa m.in.: wielkość porcji, rodzaj i grubość naczynia, temperatura rozmrażania. Zobacz jak prawidłowo rozmrozić potrawy.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak prawidłowo rozmrozić potrawy?
fot. fotolia
Niektóre dania można podgrzewać od razu. Inne wymagają rozmrożenia. Ale uwaga! – raz wyjętych z zamrażalnika produktów ponownie nie zamrażaj!

Bezpiecznym miejscem jest dolna półka lodówki. Produkt pozostaje bowiem w temperaturze chłodniczej, która chroni go przed psuciem. Ale rozmrażanie takie trwa najdłużej – trzeba to więc robić dzień wcześniej.

Rozmrażanie w temperaturze pokojowej trwa szybciej, trzeba jednak uważać, aby żywność nie leżała w niej zbyt długo, bo zacznie się psuć.

Surowe czy pieczone mięso, ryby warto rozmrażać na kratce, tak by nie leżały w wyciekających sokach, które zawierają bakterie.

Jarzyny należy podgrzewać zamrożone – lepiej zachowają swoje właściwości. Rozmrażania nie wymagają też np. zupy i gulasze, ale wtedy czas ich podgrzewania wydłuża się.

Grubsze produkty, np. krokiety można rozmrażać w kuchence mikrofalowej nastawionej na program rozmrażanie.


rozmrażanie

Jak długo przechowywać mrożone potrawy?
Oto orientacyjny czas przechowywania gotowych dań. Dla tłustych potraw należy przyjąć dolną granicę, bo tłuszcz szybciej jełczeje.

Zupa: do 3 miesięcy
Duszone mięso: do 2–3 miesięcy
Upieczone zapiekanki: do 4 miesięcy
Pieczone mięso, kotlety: do 3–6 miesięcy
Warzywa korzeniowe: do 6 miesięcy
Warzywa miękkie: do 12 miesięcy
Paszteciki, gołąbki: do 2 miesięcy
Naleśniki: do 3 miesięcy
Ciasto: do 5 miesięcy
Bigos: do 6 miesięcy


Podgrzewanie zamrożonych potraw:

Rozmrożony produkt jest bardziej narażony na psucie się niż świeży, dlatego trzeba go jak najszybciej przygotować do spożycia:
- Rozmrożoną pieczeń, kotlety podgrzewamy w piekarniku. Mniejsze porcje można też pogrzać na patelni albo w mikrofalówce.
- Zamrożony gulasz czy inne płynne, półpłynne potrawy trzeba umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły.
- Jeśli zapiekanka była zamrożona w odpowiednim naczyniu (np. aluminiowej formie), można ją wstawić do gorącego piekarnika zamrożoną;
- Zamrożone pierogi, kopytka wrzuca się na osolony wrzątek. Jeśli się posklejały, spróbujmy je rozdzielić jeszcze zamrożone, aby się nie uszkodziły.

Niektóre dania można podgrzewać od razu. Inne wymagają rozmrożenia. Ale uwaga! – raz wyjętych z zamrażalnika produktów ponownie nie zamrażaj!
 
Bezpiecznym miejscem jest dolna półka lodówki. Produkt pozostaje bowiem w temperaturze chłodniczej, która chroni go przed psuciem. Ale rozmrażanie takie trwa najdłużej – trzeba to więc robić dzień wcześniej.
 
Rozmrażanie w temperaturze pokojowej trwa szybciej, trzeba jednak uważać, aby żywność nie leżała w niej zbyt długo, bo zacznie się psuć.
 
Surowe czy pieczone mięso, ryby warto rozmrażać na kratce, tak by nie leżały w wyciekających sokach, które zawierają bakterie.
 
Jarzyny należy podgrzewać zamrożone – lepiej zachowają swoje właściwości. Rozmrażania nie wymagają też np. zupy i gulasze, ale wtedy czas ich podgrzewania wydłuża się.
 
Grubsze produkty, np. krokiety można rozmrażać w kuchence mikrofalowej nastawionej na program rozmrażanie
 
 
Jak długo przechowywać mrożone potrawy?
Oto orientacyjny czas przechowywania gotowych dań. Dla tłustych potraw należy przyjąć dolną granicę, bo tłuszcz szybciej jełczeje.

           rozmrażanie
 
Zupa: do 3 miesięcy
Duszone mięso: do 2–3 miesięcy
Upieczone zapiekanki: do 4 miesięcy
Pieczone mięso, kotlety: do 3–6 miesięcy
Warzywa korzeniowe: do 6 miesięcy
Warzywa miękkie: do 12 miesięcy
Paszteciki, gołąbki: do 2 miesięcy
Naleśniki: do 3 miesięcy
Ciasto: do 5 miesięcy
Bigos: do 6 miesięcy
 
 
Podgrzewanie zamrożonych potraw:
 
Rozmrożony produkt jest bardziej narażony na psucie się niż świeży, dlatego trzeba go jak najszybciej przygotować do spożycia:
- Rozmrożoną pieczeń, kotlety podgrzewamy w piekarniku. Mniejsze porcje można też pogrzać na patelni albo w mikrofalówce.
- Zamrożony gulasz czy inne płynne, półpłynne potrawy trzeba umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły.
- Jeśli zapiekanka była zamrożona w odpowiednim naczyniu (np. aluminiowej formie), można ją wstawić do gorącego piekarnika zamrożoną;
- Zamrożone pierogi, kopytka wrzuca się na osolony wrzątek. Jeśli się posklejały, spróbujmy je rozdzielić jeszcze zamrożone, aby się nie uszkodziły.

            rozmrażanie
Produkty należy rozmrażań bezpośrednio przed spożyciem. Zapobiega to przedostaniu się do żywności drobnoustrojów i bakterii, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Owoce i warzywa, które wyjmuje się z zamrażarki najlepiej jest ugotować od razu.
 
Bardzo przydatnym urządzeniem jest parowar. Dzięki niemu możesz łatwo i szybko rozmrozić wyjęte przez warzywa, owoce czy ryby. Parowar jest o tyle dobrą rzeczą, że nie musisz czekać, aż warzywa się trochę rozmrożą. Po prostu wkładasz je od razu do parowaru, zaraz po wyjęciu. Ustawiasz na odpowiedni program, zazwyczaj rozmrażanie warzyw trwa około 20 minut, i gotowe.
 
Rozmrażać można również produkty mięsne, używając mikrofalówki. trzeba jednak uważać, ponieważ bardzo łatwo jest się pomylić i wybrać niewłaściwy program. Kiedy produkt będzie już rozmrożony można także wykorzystać mikrofalówkę, by go przygotować. Na przykład jeżeli jest to kotlet schabowy, można go podgrzać na patelni lub właśnie w mikrofalówce. Trzeba jednak uważać, żeby nie spiec go na kamień. Wtedy już nic nie da się zrobić, nie nadaje on się w takiej postaci do spożycia.
 
Jeżeli chcesz bardzo szybko coś rozmrozić, ale niestety nie masz mikrofalówki ani piekarnika, możesz wykorzystać inne sposoby. Jednym z nich jest włożenie na przykład zamrożonego mięsa do ciepłej wody. Aby efekt był jeszcze lepszy zaleca się posolenie mięsa. Sól spowoduje, że produkt zacznie się szybciej rozmrażać. Rozmrażać produkt można także pod zimną bieżącą wodą. Jest to jednak marnowanie wody.
 
Ciasto, chleb czy owoce mogą swobodnie rozmrażać się w temperaturze pokojowej. Trwa to zazwyczaj do czterech godzin. Nie działa to w przypadku innych produktów, takich jak mięso, ryby czy warzywa.
 
Jeżeli chcesz, aby Twoje produkty były zamrożone i po zamrożeniu zachowały swoją świeżość najlepiej jest wtedy użyć folii przeznaczonej wyłącznie do pakowania żywności. Produkt zapakowany hermetycznie dłużej zachowuje swoje właściwości i po wyjęciu do rozmrożenia jest lepszy w smaku.
 
Zobacz: Jak prawidłowo zamrozić żywność? oraz Jak przygotować potrawy do mrożenia?

 


Źródło: Pani domu