Rano wypijamy szklankę herbaty lub kawy i biegniemy do pracy lub na uczelnię. Tymczasem prawidłowe odżywianie jest niezbędnym warunkiem właściwego funkcjonowania organizmu, jak również dobrego samopoczucia, a śniadanie stanowi najważniejszy posiłek dnia. Powinien być pożywny, by dostarczyć energii na cały dzień
Z czasem zaczęto produkować mieszanki różnych produktów. Kasze zostały zastąpione przez płatki, zarodki i kiełki zbóż, zawierające najbardziej cenne dla zdrowia składniki takie jak: sód, mangan, wapń, potas, cynk, fosfor, miedź, żelazo, witaminy, białko, tłuszcze i węglowodany.
Historia muesli
Historia muesli ma swoje korzenie na początku ubiegłego stulecia. Szwajcarski doktor Maximilian Bircher-Benner zaczął podawać swoim pacjentom w szpitalu dietę opartą na świeżych owocach i warzywach, które miały być częścią terapii. Zainspirowały go zwyczaje górskich przodków mieszkających w Alpach, którzy w swym porannym i wieczornym posiłku mieszali mleko, kaszę, ziarna owsa i jagody – na bazie tego pomysłu rozwinął swoją koncepcję muesli.Z czasem zaczęto produkować mieszanki różnych produktów. Kasze zostały zastąpione przez płatki, zarodki i kiełki zbóż, zawierające najbardziej cenne dla zdrowia składniki takie jak: sód, mangan, wapń, potas, cynk, fosfor, miedź, żelazo, witaminy, białko, tłuszcze i węglowodany.