Muesli - idealne na śniadanie

W dzisiejszych czasach żyjemy w ciągłym pośpiechu i zapominamy o śniadaniu. .

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Muesli - idealne na śniadanie
Rano wypijamy szklankę herbaty lub kawy i biegniemy do pracy lub na uczelnię. Tymczasem prawidłowe odżywianie jest niezbędnym warunkiem właściwego funkcjonowania organizmu, jak również dobrego samopoczucia, a śniadanie stanowi najważniejszy posiłek dnia. Powinien być pożywny, by dostarczyć energii na cały dzień

Historia muesli

Historia muesli ma swoje korzenie na początku ubiegłego stulecia. Szwajcarski doktor Maximilian Bircher-Benner zaczął podawać swoim pacjentom w szpitalu dietę opartą na świeżych owocach i warzywach, które miały być częścią terapii. Zainspirowały go zwyczaje górskich przodków mieszkających w Alpach, którzy w swym porannym i wieczornym posiłku mieszali mleko, kaszę, ziarna owsa i jagody – na bazie tego pomysłu rozwinął swoją koncepcję muesli.
Z czasem zaczęto produkować mieszanki różnych produktów. Kasze zostały zastąpione przez płatki, zarodki i kiełki zbóż, zawierające najbardziej cenne dla zdrowia składniki takie jak: sód, mangan, wapń, potas, cynk, fosfor, miedź, żelazo, witaminy, białko, tłuszcze i węglowodany.

Muesli dla każdego

Zdrowie, szczupła sylwetka, zadowolenie z samych siebie, bezpieczeństwo wynikające ze spożywania żywności o gwarantowanej jakości – to wszystko zapewnia muesli (np. nowe Muesli firmy Sante). Będące znakomitym urozmaiceniem codziennej diety muesli, to połączenie płatków zbożowych, nasion i owoców. Całość jest źródłem łatwo przyswajalnych witamin oraz składników mineralnych. Muesli zawiera dużo błonnika, witamin, głównie z grupy B, a ich połączenie z mlekiem wzbogaca posiłek w wapń. Dodatkową zaletą muesli jest stosunkowo niska zawartość tłuszczu. Spożywane każdego ranka muesli pozytywnie wpływa na zrównoważenie i regenerację flory jelitowej. Właściwie skonstruowana dieta, dostarczająca organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ma podstawowe znaczenie dla zachowania zdrowia. Rozważne planowanie codziennego jadłospisu jest bardzo istotne, ponieważ niedobory pokarmowe ujawniają się dopiero po dłuższym czasie, a ich skutki mają negatywny wpływ na cały organizm.