Kapuśniak - 6 przepisów do wypróbowania

  • 4

Na chłodne zimowe wieczory polecamy Wam pyszny i pożywny kapuśniak. Sprawdźcie wybrane przepisy na zupę z kiszonej kapusty.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kapuśniak - 6 przepisów do wypróbowania

Kapuśniak to jedna z tych zup, do której trudno znaleźć jeden prawidłowy przepis. Odmian kapuśniaka jest tyle co gospodyń, a jego smak zmienia się w zależności od regionu. W kuchni góralskiej kapuśniak funkcjonuje pod nazwą kwaśnica, natomiast w kuchni słowackiej znany jest jako kapustnica.

Kapuśniak częściej robiony jest z kapusty kiszonej niż ze słodkiej, na wywarze z boczku lub żeberek, często i gęsto - wędzonych. Niezależnie od nazwy i rodzaju mięsa warto jeść kapuśniak, gdyż kiszona kapusta jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C, w jej składzie znajdziemy dużą ilość wapnia oraz potasu. Kiszona kapusta zawiera bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Dzięki temu wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu przeziębień.

Nasza rada:
Jeżeli chcesz ugotować kapuśniak z kiszonej kapusty to pamiętaj, aby wcześniej ugotować ziemniaki i włoszczyznę a następnie dodać kiszona kapustę.

6 przepisów na kapuśniak

Pogotowałam zupę jeszcze chwilę i odstawiłam ją żeby sobie odpoczęła - tak robię właściwie ze wszystkimi zupami bo takie wrzące jeszcze nie mają pełni smaku - za to gdy odpoczną można je ew. podgrzać i cieszyć się nimi :) Podając posypałam zupę świeżą natką. Pożywna zupa - wystarcza za cały obiad (facet oczywiście zjada dodatkowo podpieczone w piekarniku żeberka) Smaczny,dość pikantny kapuśniak na leśną nutkę.

Kapuśniak na warkoczu Pyzy - warkocz to mniej popularna, a tańsza część schabu, którą można zastąpić na przykład wieprzowymi żeberkami.

Dża smak swojego Kapuśniaka na żeberkach z ziemniakami pamięta jeszcze z dzieciństwa. Ziemniaczane puree podawane jest na oddzielnym talerzyku.

Msewka z kolei poleca Kapuśniak myśliwego - z leśną nutką, z dodatkiem suszonych grzybów i jałowca.

Iberyjski kapuśniak z włoskiej kapusty Kapuśniak z dodatkiem świeżej czerwonej papryki i z kminem rzymskim. Kwaśnica - Kwaśnica to jedno z ulubionych dań mojego męża.

Niebanalną propozycję na kapuśniak podaje Bunia - Iberyjski kapuśniak z włoskiej kapusty jest zdaniem autorki równie smaczny jak nasz narodowy.

Kapuśniak z czerwoną papryką to przepis autorstwa anemon, jak sama pisze: "Kmin rzymski i świeża papryka sprawiają, że zwykły kapuśniak smakuje niezwykle. Warto ugotować go dzień wcześniej, odgrzewany dużo zyskuje."

Jaga85 proponuje jedną z ulubionych potraw swojego męża - Kwaśnicę, danie pyszne, bardzo rozgrzewające i sycące. Jest doskonałe na pochmurne jesienne i zimowe dni.

To jednak nie wszystkie przepisy! Więcej znajdziecie w kategorii kapuściane >>>