Kapuśniak to jedna z tych zup, do której trudno znaleźć jeden prawidłowy przepis. Odmian kapuśniaka jest tyle co gospodyń, a jego smak zmienia się w zależności od regionu. W kuchni góralskiej kapuśniak funkcjonuje pod nazwą kwaśnica, natomiast w kuchni słowackiej znany jest jako kapustnica.
Nasza rada:
Jeżeli chcesz ugotować kapuśniak z kiszonej kapusty to pamiętaj, aby wcześniej ugotować ziemniaki i włoszczyznę a następnie dodać kiszona kapustę.
6 przepisów na kapuśniak
Kapuśniak na warkoczu Pyzy - warkocz to mniej popularna, a tańsza część schabu, którą można zastąpić na przykład wieprzowymi żeberkami.
Dża smak swojego Kapuśniaka na żeberkach z ziemniakami pamięta jeszcze z dzieciństwa. Ziemniaczane puree podawane jest na oddzielnym talerzyku.
Msewka z kolei poleca Kapuśniak myśliwego - z leśną nutką, z dodatkiem suszonych grzybów i jałowca.
Niebanalną propozycję na kapuśniak podaje Bunia - Iberyjski kapuśniak z włoskiej kapusty jest zdaniem autorki równie smaczny jak nasz narodowy.
Kapuśniak z czerwoną papryką to przepis autorstwa anemon, jak sama pisze: "Kmin rzymski i świeża papryka sprawiają, że zwykły kapuśniak smakuje niezwykle. Warto ugotować go dzień wcześniej, odgrzewany dużo zyskuje."
Jaga85 proponuje jedną z ulubionych potraw swojego męża - Kwaśnicę, danie pyszne, bardzo rozgrzewające i sycące. Jest doskonałe na pochmurne jesienne i zimowe dni.
To jednak nie wszystkie przepisy! Więcej znajdziecie w kategorii kapuściane >>>
kołczu
zewa
To podeślij trochę śniegu do mnie, poprószyło wieczorkiem przedwczoraj i nie ma śladu :)
kołczu
zewa napisał(a):
zewa