Dlaczego jedzenie 5 posiłków jest takie ważne?
Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie 5 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych. Trzy podstawowe posiłki to śniadanie, obiad i kolacja. Śniadanie jest podstawą dziennego menu, bowiem daje siłę o poranku i odżywia organizm. Złożone z pełnowartościowych węglowodanów powoduje, że ciało i mózg są odpowiednio „naładowane”, i dzięki temu gotowe do pracy lub nauki.
Co zjeść na II śniadanie?
Kolejnym posiłkiem powinno być drugie śniadanie. Najczęściej spożywamy je mniej więcej 3-4 godziny po pierwszym posiłku. Co zrobić, jeśli nie uda nam się przygotować niczego przed wyjściem z domu? W takiej sytuacji warto sięgnąć po gotowe przekąski, ale tylko takie, które składają są z naturalnych, pełnowartościowych składników. Co wybrać?
Drugie śniadanie powinno zaspokoić głód, jednocześnie dostarczając energii. Ważne, by było pozbawione zbędnego cukru, a zarazem zawierało porcję witamin i minerałów, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm. DayUp Classic to zdrowa przekąska jogurtowa w opakowaniach typu pouch (do wyciskania), stworzone na bazie pełnowartościowych węglowodanów (płatków owsianych, gryczanych, jaglanych, quinoa) połączonych z musami owocowymi - w różnych wariantach smakowych. Jest to idealna przekąska do zabrania ze sobą wszędzie gdzie tylko jej potrzebujemy - do pracy, szkoły, na wycieczkę czy w podróż.
Wszystkie produkty z tej linii zostały skomponowane na bazie jogurtu naturalnego wzbogaconego o odżywcze dodatki, np. ziarna lnu, węgiel aktywny czy np. wiórki kokosowe. Produkty DayUp nie zawierają ani grama dodanego cukru, składają się tylko z naturalnych składników. Bez obawy więc możemy zapakować je dziecku na drugie śniadanie do szkoły, czy posilić się między spotkaniami w pracy.
Trzecim posiłkiem w ciągu dnia jest obiad. Jest on niezwykle ważny, ponieważ to co zjemy determinuje to, czy będziemy z ochotą przystępowali do zajęć, jakie czekają nas po powrocie z pracy. Obiad powinien składać się z węglowodanów, białka i pełnowartościowych tłuszczy. Taka kombinacja składników odżywczych da nam energię i siłę, na resztę dnia.
Co wybrać na podwieczorek?
Posiłek numer cztery to podwieczorek, który jest wstępem do późniejszej kolacji. Najczęściej w jego ramach mamy ochotę na deser – jako uhonorowanie ciężkiego dnia. DayUp Pearls to mieszanka musu owocowego ze śmietanką kokosową, tapioką i wiórkami kokosowymi oraz – w zależności od wariantu smakowego – dodatkami, np. musem z mango, guawy czy granatu.
To idealny wybór zarówno na przekąskę jak i podwieczorek. To deser, który możemy zjeść bez wyrzutów sumienia, ponieważ nie znajdziemy w nim grama cukru dodanego, ani innych substancji słodzących. Nie zawiera laktozy, jest więc świetną alternatywą dla produktów mlecznych. Spośród 6 smaków, każdy znajdzie ten idealny dla siebie.
Na podwieczorek idealną propozycją może być również baton, tj. DayUp Raw&Go! To zbożowa przekąska powstała na bazie jogurtu, owoców i płatków owsianych. Do wyboru w 3 wariantach smakowych: malinowym, jagodowym i mango. Wszystkie trzy produkty charakteryzują się niską zawartością cukru (naturalnie pochodzącego z owoców) oraz dużą ilością białka.
O której godzinie zjeść kolację?
Ostatnim posiłkiem dnia jest kolacja. Powinna być lekka, ponieważ sen z pełnym brzuchem nie będzie tak regenerujący jak powinien – i kolejnego dnia obudzimy się „ciężcy” i niewypoczęci. Dodatkowo, najadając się na noc nie mamy szans na spalenie przyjętych kalorii, co sprzyja przybieraniu na wadze. Zaleca się, by kolacja była niewielka i składała się z lekkostrawnych produktów. Powinniśmy jeść ją około 4 godziny przed snem.
Większość z nas stara się jeść trzy główne posiłki w ciągu dnia i coraz częściej przykładamy wagę do tego, co ląduje na naszych talerzach. Jednak pomiędzy posiłkami zdarza nam się podjadać niezdrowe „zapychacze”, które jakimś cudem zawsze znajdą się pod ręką. Nie warto! Skoro już postanowiliśmy odżywiać się mądrze i zdrowo, róbmy to na każdym możliwym kroku. Drugie śniadanie nie jest mniej ważne od pierwszego a deser może dostarczyć nam doznań smakowych nie powodując wyrzutów sumienia!