Produkty zbożowe to produkty żywnościowe, które powstają w wyniku przetwarzania ziaren różnych zbóż. Zaliczamy do nich: kasze, makarony, mąki, płatki zbożowe oraz różne rodzaje chleba. Mają wieloletnią tradycję - wiele osób nie wyobraża sobie bez nich życia.
Chleb to podstawowy produkt naszego żywienia, dlatego warto wybierać takie odmiany, które są bogate w składniki odżywcze. Najwięcej wapnia zawierają chleby pełnoziarniste, takie jak: chleb chrupki czy pieczywo razowe z dodatkiem nasion.
Pieczywo chrupkie ma długi okres przydatności do spożycia i ma niewiele kalorii. Jednak najwartościowsze są wypieki z mąki razowej, które zawierają orzechy, nasiona słonecznika, dyni czy siemienia lnianego.
Dla większości osób produkty zbożowe to najważniejsze zasoby codziennego pożywienia. Zdrowe śniadanie czy kolacja nie mogą odbyć się bez chleba, bułek czy płatków śniadaniowych. Z produktów zbożowych możemy robić różnego rodzaju tosty, grzanki oraz przekąski.
Najbardziej kaloryczne są ciasta francuskie, ponieważ zawierają dużo tłuszczu. Dlatego też jeśli dbamy o linię powinniśmy je wyeliminować z diety, tak samo chałki, jagodzianki czy herbatniki.
Na naszym rynku dostępnych jest też wiele batonów zbożowych. Są tak samo dobre, z wartościami odżywczymi podobnymi do „normalnych” produktów zbożowych. Warto wspomnieć o batonach znanej firmy, która produkuje również płatki śniadaniowe w wersji „fitness”.
Produkty zbożowe dostarczają białko roślinne, witaminy z grupy B. Pieczywo razowe to cenne źródło kwasów tłuszczowych. W codziennej diecie nie może zabraknąć produktów zbożowych, ponieważ zawierają wiele składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
ABC produktów zbożowych
Produkty zbożowe są nie tylko smaczne, ale mają także wiele wartości odżywczych. Dowiedz się, dlaczego warto wpisać je na stałe do swojego menu.
ocena: 4/5 głosów: 2
Nina W.