Jak wskazuje nazwa ta drzewiasta roślina pochodzi z Chin. Jej rozprzestrzenianie datuje się na ostatnie lata XIXw.. Obecnie jest uprawiana na szeroką skalę w Nowej Zelandii, Australii, Japonii, Chile, Kalifornii (USA) i nad Morzem Śródziemnym. Owoce - jagody są owalne, wielkości średniego ziemniaka. Pokrywa je zielono-brązowa skórka z króciutkimi włoskami. Miąższ jest zielony lub żółty, z białym środkiem i drobnymi, czarnymi, koncentrycznie ułożonymi pestkami; o słodkim, lekko kwaśnym smaku. Owoce kiwi zawierają dużo witaminy C, więcej niż np. owoce dzikiej róży. Poza tym są bogate w wit. B, kwasy organiczne ( m.in. foliowy), karotenoidy, cukry, fosfor, magnez i sole mineralne. Duża zawartość potasu pomaga stabilizować ciśnienie krwi i regulować rytm serca. Owoce te powinny jeść osoby podatne na przeziębienia i infekcje wirusowe. Zaleca się je przy kłopotach z dziąsłami, przy szkorbucie i paradontozie, a także w okresach ogólnego osłabienia. Nie poleca się natomiast ich spożywania osobom uczulonym na enzymy z grupy peptydaz, aktynidinę lub papainę (zawarte również w owocach papai i ananasa). Z powodu zawartości tych enzymów rozkładających białka galaretka ze świeżymi owocami kiwi czy ananasa nie zsiądzie się. Miąższ owocu kiwi wykorzystuje się też w przemyśle kosmetycznym. W domu możemy stosować go jako maseczkę na twarz i usta - ma właściwości rozjaśniające i kojące. Pestki podziałają na skórę jak naturalny peeling.
Kazik45
Gość