Biały ser, to inaczej nazwa popularnego twarogu. Produkt ten, jest znany od dawien dawna, a jako dodatek do dań, wzbogaca ich smak i jest tańszym zamiennikiem np. popularnej mozzarelli. Co ważne, jest tani, smaczny i pożywny. Co więc można z niego przyrządzić?
Biały ser z kaszą gryczaną i brokułami. To połączenie jest idealnym połączeniem wszystkich składników potrzebnych do życia, czyli białka, węglowodanów, tłuszczy, soli mineralnych i witamin. Gotujemy kaszę i do jeszcze ciepłej kruszymy twaróg, dodajemy zblanszowane brokuły, podzielone na małe różyczki. Te wszystkie składniki, połączone ze sobą i doprawione do smaku, mogą być już daniem samym w sobie, jednak dla bardziej wymagających smakoszy, cała masa może posłużyć np. za farsz do pierogów, krokietów, czy jako baza do placków, czy kotletów. Jeśli chcemy zrobić te ostatnie, wystarczy dodać jajko, uformować małe kotleciki. Dodatkowo możemy je obtoczyć w bułce tartej i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. W wersji smażonej, to danie przestaje już być dietetyczne, jednak nadal jest bardzo smaczne.
Biały ser z ziemniakami, cebulką i boczkiem. To połączenie nie zalicza się do dań dietetycznych, czy lekkostrawnych, natomiast jest pyszne i bardzo popularne. Oczywiście, podobnie jak wersja powyżej, może służyć jako danie samo w sobie, ale także jest idealne jako nadzienie do pierogów, krokietów, czy jako baza pod placki. Ziemniaki można zastąpić makaronem lub kaszą, wszystko zależy od inwencji twórczej i upodobań. Ja osobiście, dodaje jeszcze natkę pietruszki. Drobniutko posiekana nadaje wyraźnego smaku i przypomina trochę sos do carbonary.
Biały ser, to także idealny dodatek do zapiekanek, pizzy, czy innych przekąsek podawanych na ciepło. Pod wpływem temperatury rozpuszcza się i staje się delikatnie ciągliwy, dlatego może posłużyć jako zamiennik dość drogiej mozarelli.
Biały ser idealnie komponuje się także z burakami. Zupa krem z buraków z dodatkiem sera białego jest o wiele bardziej pożywna i ma gęstszą konsystencję. Ja nie blenduję twarogu w zupie, tylko go kruszę, wówczas ser pod wpływem temperatury się topi. Buraki i twaróg także ładnie wyglądają pod względem estetycznym. Zupkę można ozdobić listkiem zielonych ziół, np. bazylią.
Obejrzyj film na temat żywienia dzieci >>>