Wypróbuj prosty przepis na dietetyczne pączki serowe!

Małe serowe pączki na jeden kęs, przygotowane na bazie mielonego twarogu to doskonały deser na tłusty czwartek. Już nie musisz martwić się o kalorie, bo to wersja prawie bez cukru. Zobacz, jak łatwo się je robi!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Wypróbuj prosty przepis na dietetyczne pączki serowe!
fot. Adobe stock

Jak odchudzić pączki?


Karnawał, tłusty czwartek, impreza urodzinowa... jest mnóstwo okazji do tego, by kosztować słodkości. Do najpopularniejszych karnawałowych deserów należą pączki, faworki i róże karnawałowe. Wszystkie te przysmaki mają jednak to do siebie, że są wyjątkowo kaloryczne.

Smażenie na głębokim tłuszczu nie należy do dietetycznych ani zdrowych rozwiązań. Są jednak sposoby, by choć trochę zapobiec nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia pączków. Jakie?
  • rozgrzej tłuszcz do odpowiedniej temperatury

optymalna temperatura tłuszczu do smażenia pączków to ok. 180 stopni. Jeśli tłuszcz będzie miał zbyt niską temperaturę, łatwo wsiąknie w ciasto
  • nie smaż wielu pączków naraz

wrzucając od razu dużo pączków, temperatura oleju znacząco się obniża, co wpływa na nadmierne wchłanianie tłuszczu
  • dodaj do ciasta spirytus lub ocet

niewielki dodatek spirytusu lub octu sprawi, że ciasto nie będzie chłonęło tłuszczu. Kieliszek spirytusu można też dodać do oleju. Po usmażeniu pączki zawsze warto osączyć na papierowym ręczniku.

Wypróbuj prosty przepis na pączki z serka homogenizowanego!

Przepis na pączki serowe krok po kroku

Składniki:
  • 350 g mąki
  • 300 g chudego twarogu mielonego
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka spirytusu
Wykonanie serowych pączków krok po kroku

Krok 1: Wymieszaj mleko z 1 łyżką cukru i drożdżami, dodaj 2 łyżki mąki, przykryj naczynie, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

Krok 2: Masło rozpuść. Utrzyj jajka z 2 łyżkami cukru, dodaj masło i spirytus. Następnie powoli wymieszaj z przygotowanym zaczynem drożdżowym i resztą mąki. Wyrób ciasto na gładką masę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Krok 3: Olej rozgrzej do temperatury 180 stopni. 

Krok 4: Z ciasta odrywaj niewielkie porcje wielkości małej mandarynki i smaż na złoty kolor. Po usmażeniu pączki serowe osącz na ręczniku papierowym.

Wolisz gotowanie wg filmu? Zobacz przepis na pączki serowe w wersji video!