Jak odchudzić pączki?
Karnawał, tłusty czwartek, impreza urodzinowa... jest mnóstwo okazji do tego, by kosztować słodkości. Do najpopularniejszych karnawałowych deserów należą pączki, faworki i róże karnawałowe. Wszystkie te przysmaki mają jednak to do siebie, że są wyjątkowo kaloryczne.
Smażenie na głębokim tłuszczu nie należy do dietetycznych ani zdrowych rozwiązań. Są jednak sposoby, by choć trochę zapobiec nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia pączków. Jakie?
-
rozgrzej tłuszcz do odpowiedniej temperatury
-
nie smaż wielu pączków naraz
-
dodaj do ciasta spirytus lub ocet
Wypróbuj prosty przepis na pączki z serka homogenizowanego!
Przepis na pączki serowe krok po kroku
Składniki:- 350 g mąki
- 300 g chudego twarogu mielonego
- 80 ml ciepłego mleka
- 3 jajka
- 30 g drożdży
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka spirytusu
Krok 1: Wymieszaj mleko z 1 łyżką cukru i drożdżami, dodaj 2 łyżki mąki, przykryj naczynie, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Krok 2: Masło rozpuść. Utrzyj jajka z 2 łyżkami cukru, dodaj masło i spirytus. Następnie powoli wymieszaj z przygotowanym zaczynem drożdżowym i resztą mąki. Wyrób ciasto na gładką masę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Krok 3: Olej rozgrzej do temperatury 180 stopni.
Krok 4: Z ciasta odrywaj niewielkie porcje wielkości małej mandarynki i smaż na złoty kolor. Po usmażeniu pączki serowe osącz na ręczniku papierowym.
Wolisz gotowanie wg filmu? Zobacz przepis na pączki serowe w wersji video!