Pączki hiszpańskie czy wiedeńskie?
Pączki wiedeńskie, hiszpańskie, gniazdka - to nazwy tego samego przysmaku. Istota pączków hiszpańskich jest ciasto parzone, które przygotowuje się z mąki, jajek, masła i wody mieszając składniki na parze.
Ciasto parzone z pewnością jest ci znane: to to samo ptysiowe ciasto, które jest podstawą karpatki. Zdaniem niektórych, pączki hiszpańskie wymagają więcej pracy. Naszym zdaniem jest zupełnie odwrotnie - nie trzeba czekać, aż pączki wyrosną (tak jak tradycyjne pączki drożdżowe) ani ich nadziewać. Dlatego przygotowanie pączków hiszpańskich, wiedeńskich czy po prostu parzonych jest o wiele łatwiejsze.
Przepis na pączki wiedeńskie
Pączki wiedeńskie są stosunkowo niewielkie, w dodatku tak pyszne, że rozchodzą się wyjątkowo szybko, dlatego podajemy proporcje składników, z których przygotujesz ok. 50 pączków wiedeńskich. Oprócz tego przygotuj ok. 1 litra oleju do smażenia. Przyda się także papier do pieczenia, a do formowania - szpryca lub rękaw cukierniczy.
Składniki na ciasto:
- 500 ml wody
- 3/4 kostki masła
- 6 jaj
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka spirytusu
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- W rondlu umieść masło, sól i wodę. Gotuj, aż masło się rozpuści, następnie zmniejsz płomień, jednym ruchem wsyp całą przesianą wcześniej mąkę i wymieszaj na jednolitą masę. Ostudź.
- Do ostudzonej masy dodaj jajka, zmiksuj i przełóż do rękawa cukierniczego.
- Arkusz papieru potnij na kwadraty o boku ok. 10 - 15 cm. Za pomocą szprycy wykładaj ciasto na papier formując kółka.
- W dużym garnku rozgrzej olej (powinien mieć temperaturę ok. 180 stopni). Na rozgrzany olej wkładaj porcje ciasta papierem do góry. Po ok. 4 minutach odwracaj na drugą stronę (w tym czasie papier bez problemu powinien już odkleić się od ciasta). Po usmażeniu na złoty kolor wyjmuj i osączaj na ręczniku papierowym.
Możesz też przygotować lukier z białkiem wg tego przepisu: lukier z cukru pudru. W gotowym lukrze maczaj usmażone pączki hiszpańskie.
Jeśli lubisz pączki wiedeńskie, z pewnością przypadnie ci także przepis na hiszpańskie churros.