Pierwszym szczęściarzem, który spróbował naleśników Suzette była Edward VII, książę Walii w 1894 roku. To dla niego właśnie deser przygotowywał 14-letni wtedy Henri Charpentier w Cafe de Paris w Monte Carlo.
Historia historią, Crêpes Suzette to od ponad stu lat jeden z najwspanialszych deserów świata – lekkie naleśniki z masłem i cytrusowym sosem.
Jak je przygotować?
Na 4 porcje potrzebujemy:
-125g mąki
-szczypta soli morskiej
-2 jajka
-1 łyżka masła (rozpuszczonego)
-250 ml mleka (ciepłego)
-skórka starta z dwóch pomarańczy
-masło do smażenia
Na sos, który jest kluczowym elementem dania:
-3 pomarańcze – wyfiletowane (takjak w tym przepisie)
-3 łyżki cukru
-100ml likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier lub Contrieu)
Dla dodatkowego efektu:
-kilka łyżek koniaku, brandy lub innego mocnego alkoholu
Przygotowanie
Mieszamy składniki ciasta – mąkę, sól, roztrzepane jajka, masło i powoli wlewamy mleko. Dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy na gładkie ciasto naleśnikowe, aby było bardziej gładkie niektórzy przecedzają ciasto przez sitko. Zostawiamy, aby trochę odpoczęło (idealnie, aby odpoczęło nawet godzinę – pozwala to glutenowi z mąki połaczyć się dobrze z mlekiem i jajkami).
Filetujemy pomarańcze – obieramy ze skórki i wycinamy cząstki owocu, tak aby oddzielić je od gorzkiej błony - podobnie jak tu. Obierać pomarańcze można nad sitkiem, tak aby cały zachować jak najwięcej soku.
Na patelni rozgrzewamy cukier, tak długo aż zacznie tworzyć karmel. Dodajemy likier, sok z pomarańczy i czekamy aż się zredukuje o połowę, zdejmujemy z ognia i dodajemy pomarańcze.
Na patelni do naleśników rozgrzewamy trochę masła i wlewamy cienką warstwę ciasta, rozprowadzamy równomiernie ruchem patelni. Smażymy około 2 minut, tak aby naleśnik był brązowy i przerzucamy na drugą stronę.
Gotowe naleśniki układać można rozdzielone kawałkami papieru do pieczenia – tak aby się nie skleiły. Najlepsze są ciepłe – aby nie ostygły można je włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika w czasie kiedy smażymy następne.
Naleśniki wkładamy na patelnię z sosem i składamy zanurzone w ćwiartkę, ale można też naleśniki wcześniej i podawać polane sosem. Dla dodatkowego efektu można naleśniki polać koniakiem i podpalić.
Polecamy też przepisy z gotujmy!
Naleśniki Suzette (z pomarańczami) - przepis autorstwa kolia71 oraz Naleśniki pomarańczowe - Crepes Suzette.
Zobaczcie też inne przepisy na naleśniki >>>