Herbatka, którą dziś prezentuję jest przepisem znanym i stosowanym od dawien dawna. Jej cudowną moc podkreślano już wieki temu, a jej stosowanie miało służyć do oczyszczania krwi z zalegających toksyn i niezdrowych substancji. Na przygotowanie tego naparu potrzebne są trzy podstawowe składniki, które bez problemu powinniśmy znaleźć w pobliżu swojego domu. Rośliny te to: kwiat dzikiego bzu, liście brzozy oraz młoda pokrzywa.
Przygotowanie tego naparu jest bardzo proste. Do szklanki wkładamy 4 listki brzozy, 1 niewielki kwiatostan dzikiego bzu (może być zarówno rozwinięty lub w pączkach) oraz górną część młodej pokrzywy. Przed zaparzeniem wszystkie rośliny powinniśmy umyć pod bieżącą wodą, a następnie zalać szklanką gorącej wody. Herbatę najlepiej jest pić rano do śniadania – pijemy małymi porcjami, a nie całą na raz :) Najważniejsze – herbatkę słodzimy miodem, a nie cukrem.
Przygotowanie tego naparu jest bardzo proste. Do szklanki wkładamy 4 listki brzozy, 1 niewielki kwiatostan dzikiego bzu (może być zarówno rozwinięty lub w pączkach) oraz górną część młodej pokrzywy. Przed zaparzeniem wszystkie rośliny powinniśmy umyć pod bieżącą wodą, a następnie zalać szklanką gorącej wody. Herbatę najlepiej jest pić rano do śniadania – pijemy małymi porcjami, a nie całą na raz :) Najważniejsze – herbatkę słodzimy miodem, a nie cukrem.