Gruzja słynie z produkcji wspaniałego wina - to najstarszy kraj na całym świecie, który może pochwalić się winiarskim dorobkiem.
To własnie w Gruzji powstały pierwsze uprawy winorośli, z których sporządzano wino. Najpopularniejsza odmiana winogron, z których przygotowuje się wino to Saperavi. Co więcej - na całym świecie próżno szukać odpowiedników niektórych rodzajów win, chociaż w wielu państwach produkuje się wina wzorowane na gruzińskich lecz sprzedawane taniej - cierpi na tym oczywiście Gruzja, cierpią także smakosze gruzińskiego napoju.
Gruzja podzielona jest na 5 regionów winiarskich. Są to: Kachetia, Imeretia, Kartlia, Wybrzeże Czarnomorskie oraz Racza-Leczchumi i Dolna Swanetia.
Unia Europejska zapewni niepowtarzalność nazw gruzińskich win, takich jak Akhasheni, Kotekhi, Gurjaani, Tibaani, Kvareli, Sviri i wiele innych. W państwach członkowskich Unii Europejskiej będą one chronione, by mogły ustabilizować swoją pozycję na rynku winiarskim. Gruzińscy producenci win wiele stracili w 2006 roku za sprawą wprowadzenia przez Rosję embargo na wina gruzińskie.
Po pomyślnym zakończeniu negocjacji ze Wspólnotą Europejską w sprawie ochrony nazw, w zamian Gruzja zobowiązała się do zaprzestania stosowania nazw Champagne oraz Bordeaux przez krajowych producentów win.
Warto wiedzieć, że w Gruzji kultura picia wina jest dosyć specyficzna - zebrani podczas uroczystości goście obchodzą się z tym wytwornym napojem niemal jak z ambrozją - wznoszą długie, trwające kilka minut toasty z ciekawymi przemowami. Przy stołach opowiada się niekiedy legendy, a zdarza się, że zamiast z kieliszków pija się z pucharów wykonanych z rogów.
A więc - Gaumarjos! Czyli na zdrowie!!
To własnie w Gruzji powstały pierwsze uprawy winorośli, z których sporządzano wino. Najpopularniejsza odmiana winogron, z których przygotowuje się wino to Saperavi. Co więcej - na całym świecie próżno szukać odpowiedników niektórych rodzajów win, chociaż w wielu państwach produkuje się wina wzorowane na gruzińskich lecz sprzedawane taniej - cierpi na tym oczywiście Gruzja, cierpią także smakosze gruzińskiego napoju.
Gruzja podzielona jest na 5 regionów winiarskich. Są to: Kachetia, Imeretia, Kartlia, Wybrzeże Czarnomorskie oraz Racza-Leczchumi i Dolna Swanetia.
Unia Europejska zapewni niepowtarzalność nazw gruzińskich win, takich jak Akhasheni, Kotekhi, Gurjaani, Tibaani, Kvareli, Sviri i wiele innych. W państwach członkowskich Unii Europejskiej będą one chronione, by mogły ustabilizować swoją pozycję na rynku winiarskim. Gruzińscy producenci win wiele stracili w 2006 roku za sprawą wprowadzenia przez Rosję embargo na wina gruzińskie.
Po pomyślnym zakończeniu negocjacji ze Wspólnotą Europejską w sprawie ochrony nazw, w zamian Gruzja zobowiązała się do zaprzestania stosowania nazw Champagne oraz Bordeaux przez krajowych producentów win.
Warto wiedzieć, że w Gruzji kultura picia wina jest dosyć specyficzna - zebrani podczas uroczystości goście obchodzą się z tym wytwornym napojem niemal jak z ambrozją - wznoszą długie, trwające kilka minut toasty z ciekawymi przemowami. Przy stołach opowiada się niekiedy legendy, a zdarza się, że zamiast z kieliszków pija się z pucharów wykonanych z rogów.
A więc - Gaumarjos! Czyli na zdrowie!!