Będąc w sklepie wybieraj jaja które mają całe, niepopękane skorupki. Od razu po przyniesieniu do domu włóż je do lodówki, nie myjąc ich uprzednio. Kładź je w kartonie w którym przyniosłeś je ze sklepu - nie używaj wytłaczanych półek na jaja w lodówce - salmonella będąca na skorupce jaja zostanie na półce i może zagrażać innym pokarmom w lodówce oraz następnym, kupionym przez ciebie jajom. Po kontakcie z jajami umyj dokładnie ręce oraz wszystkie narzędzia, aby zniszczyć ewentualne ogniska salmonelli. Nie przechowuj nigdy jaj poza lodówką dłużej niż 2 godziny. Może się wydawać że salmonelloza zdarza się w naszych czasach bardzo rzadko, ale nie oznacza to że wcale jej nie ma. Zachowując wysokie standardy higieniczne w kuchni, ograniczamy ryzyko do zera.
Nie daj się salmonelli
Jaja a bezpieczeństwo w kuchni.
ocena: 4/5 głosów: 1