Domowa przyprawa do piernika, którą możesz przechowywać w słoiczku!

Z tego przepisu uzyskasz około 100 g domowej przyprawy do piernika. Przyprawy korzenne długo zachowują świeżość, dlatego przyda się do przygotowania niejednego wypieku!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Domowa przyprawa do piernika, którą możesz przechowywać w słoiczku!
fot. Adobe stock
Jeśli używasz gotowej przyprawy do piernika bardzo możliwe, że w jej składzie znajdziesz cukier. Korzenną przyprawę do piernika możesz przygotować samodzielnie - bez dodatku niechcianych składników. Szczelnie zamkniętą w słoiczku możesz przechowywać długo, dzięki czemu jej aromat nie wywietrzeje. Z jej udziałem przygotujesz doskonały piernik staropolski!

Przepis na domową przyprawę do piernika


Składniki:
  • 50 g cynamonu
  • 20 g mielonego imbiru
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 g goździków
  • 10 g ziaren kardamonu
  • 4 g pieprzu czarnego ziarnistego
  • 4 g kolendry
  • 4 g ziela angielskiego
  • 4 gwiazdki anyżu
Wykonanie:

Ziele angielskie, goździki, pieprz, kolendrę i gwiazdki anyżu przełóż do moździerza i utłucz na miazgę. Wymieszaj z pozostałymi mielonymi przyprawami i przełóż do słoiczka. Uzyskasz ok. 110 g przyprawy do piernika.

Zobacz też: Jak zrobić pierniczki?