Dlaczego olej rzepakowy?
Tłuszcze, mimo przerażającej dla niektórych nazwy, są niezwykle ważnym składnikiem diety. Szczególnie te roślinne - zalecane są w codziennej diecie z uwagi na korzystny wpływ na zdrowie ponieważ mają niską zawartość kwasów nasyconych i wysoką zawartość kwasów nienasyconych. Pełnią także kluczową rolę w organizmie – to one są źródłem energii.
Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że jednym z najzdrowszych jest olej rzepakowy, zdaniem ekspertów zawiera on najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z bardzo ważnej w naszej diecie rodziny Omega-3 i najmniej niekorzystnych z punktu widzenia zdrowotnego nasyconych kwasów tłuszczowych (zawartość dwukrotnie niższa niż w oliwie z oliwek czy oleju słonecznikowym).
Samo zdrowie!
Co warto wiedzieć, kwasy Omega -3 są deficytowe w naszej diecie i zaleca się zwiększenie ich spożycia, podobnie jak kwasy ALA i LA zawarte w oleju rzepakowym wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Olej rzepakowy ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Idealnie nadaje się do smażenia, między innymi dlatego, że łatwo go odsączyć, dzięki czemu smażone na nim potrawy mają od 5 do 10% niższą wartość kaloryczną w porównaniu z potrawami smażonymi na innych olejach. Jest również świetnym dodatkiem do sałatek, dobrze sprawdza się także w wypieku ciast.
Artykuł powstał w oparciu o materiały prasowe kampanii „Pokochaj olej rzepakowy”, której celem jest podniesienie świadomości konsumentów na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej.
Tłuszcze, mimo przerażającej dla niektórych nazwy, są niezwykle ważnym składnikiem diety. Szczególnie te roślinne - zalecane są w codziennej diecie z uwagi na korzystny wpływ na zdrowie ponieważ mają niską zawartość kwasów nasyconych i wysoką zawartość kwasów nienasyconych. Pełnią także kluczową rolę w organizmie – to one są źródłem energii.
Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że jednym z najzdrowszych jest olej rzepakowy, zdaniem ekspertów zawiera on najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z bardzo ważnej w naszej diecie rodziny Omega-3 i najmniej niekorzystnych z punktu widzenia zdrowotnego nasyconych kwasów tłuszczowych (zawartość dwukrotnie niższa niż w oliwie z oliwek czy oleju słonecznikowym).
Samo zdrowie!
Co warto wiedzieć, kwasy Omega -3 są deficytowe w naszej diecie i zaleca się zwiększenie ich spożycia, podobnie jak kwasy ALA i LA zawarte w oleju rzepakowym wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Olej rzepakowy ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Idealnie nadaje się do smażenia, między innymi dlatego, że łatwo go odsączyć, dzięki czemu smażone na nim potrawy mają od 5 do 10% niższą wartość kaloryczną w porównaniu z potrawami smażonymi na innych olejach. Jest również świetnym dodatkiem do sałatek, dobrze sprawdza się także w wypieku ciast.
Artykuł powstał w oparciu o materiały prasowe kampanii „Pokochaj olej rzepakowy”, której celem jest podniesienie świadomości konsumentów na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej.