Aby olej był świeży i wartościowy należy unikać poniższych 4 czynników:
1. Światła - oleje powinniśmy trzymać w ciemnych pojemnikach. Najlepsze są gliniane lub nieprzejrzyste szklane naczynia. Powinny być także trzymane w ciemnej, suchej szafce.
2. Ciepła - Szafka na oleje powinna być oddalona od źródła ciepła, piekarnika czy kaloryfera. Oleje można trzymać także w lodówce (zwłaszcza te z nasion, które szybko jełczeją)
3. Powietrza - pojemniki i butelki do przechowywania oleju powinny być szczelne
4. Czasu - Oleje spożywcze smakują najlepiej i zachowują swoje składniki odżywcze, gdy zużyjemy je w ciągu 2-3 miesięcy od otwarcia oryginalnego pojemnika.
1. Światła - oleje powinniśmy trzymać w ciemnych pojemnikach. Najlepsze są gliniane lub nieprzejrzyste szklane naczynia. Powinny być także trzymane w ciemnej, suchej szafce.
2. Ciepła - Szafka na oleje powinna być oddalona od źródła ciepła, piekarnika czy kaloryfera. Oleje można trzymać także w lodówce (zwłaszcza te z nasion, które szybko jełczeją)
3. Powietrza - pojemniki i butelki do przechowywania oleju powinny być szczelne
4. Czasu - Oleje spożywcze smakują najlepiej i zachowują swoje składniki odżywcze, gdy zużyjemy je w ciągu 2-3 miesięcy od otwarcia oryginalnego pojemnika.