Ziemniaki - jedzone i uwielbiane chyba przez wszystkich. Niedzielny obiad nie istnieje, jeśli w menu nie znajdują się kotlety schabowe, ziemniaki i sałatka. Nie są one jedynie dodatkiem do obiadu - można z nich wyczarować mnóstwo pysznych i prostych dań - klaski śląskie, knedle, zupę ziemniaczaną, puree czy placki. Warto wspomnieć także o ciastach ziemniaczanych (u mnie robionych bardzo rzadko). Niezależnie od tego, jakiego wyboru dokonamy, będzie on dobry dla naszego organizmu. Powyższe dania nie dość, że są sycące, to jeszcze dostarczają mnóstwo składników odżywczych.
- w zależności od tego czy ziemniak jest wczesny czy późny, posiada od ok. 70 do 85 kalorii w 100 gramach.
- często na obiad stosujemy ziemniaki zmięte ugniataczką do ziemniaków. Aby nadać im dodatkowego, pysznego smaku, warto dodać do nich 1/3 kostki masła lub margaryny i zmiąć razem z masłem. Można dodać do gotowanych ziemniaków także 1-2 ząbki czosnku. Jeśli lubimy, dodajmy np. trochę natki pietruszki, tymianek, bazylię czy kminek.
- aby zapobiec pęknięciu mundurków podczas gotowania, warto dodać do nich łyżeczkę octu winnego.
- aby młode ziemniaki stały się szybciej miękkie, należy dodać do nich łyżeczkę oliwy lub masła.
- młode ziemniaki należy gotować w skórce. Pod koniec gotowania należy zalać je osolonym wrzątkiem.
Bardzo fajnym pomysłem na urozmaicenie dań z ziemniaków jest przyprawienie twarożku czosnkiem, solą i pieprzem. Tak przyprawiony twaróg postaw na naciętych ziemniakach. Można też wędzony boczek pokroić i zrumienić. Ziemniaki gotujemy, nacinamy i napełniamy bryndzą i skwarkami.
Z ziemniaków można przygotować wiele pysznych dań, polecam!