Istnieje wiele zamieszania wokół ziemniaków – przy około setce odmian warto wiedzieć, które z nich najlepiej nadają się do czego.
Często w zwykłym supermarkecie napotkamy przynajmniej kilka odmian ziemniaków – niektóre lepiej nadają się do gotowania, na pure czy też na na frytki.
Odmiany z dużą zawartością skrobi, te bardziej sypkie, są doskonałe do smażenia i pieczenia. Powstaną z nich na przykład najlepsze frytki – tym lepsze im większe bulwy. Nadają się także na puree, bo dobrze wchłaniają masło. Przykładowe odmiany: Ibis, Tajfun, Bryza.
Ziemniaki, które zawierają mniej skrobi mają cieńsza skórkę i są bardziej wodniste. Podczas gotowania zachowują swój kształt, dlatego doskonale nadają się do zup, potrawek, sałatek warzywnych albo na grilla. Przykładowe odmiany: Denar, Lord Sante, Velux.
Gatunki o mniejszej zawartości skrobi poznać można po skórce – można łatwo zetrzeć ją paznokciem. Zawierają też mniej kalorii (w skrócie można powiedzieć, że im więcej skrobi tym więcej kalorii).
Trzecią kategorią są ziemniaki uniwersalne – nadają się do większości ziemniaczanych potraw. Przykładowe odmiany: Irga, Irys, Sante.
Warto wiedzieć, które odmiany nadają się do których potraw – ta wiedza zaprocentuje smakiem ziemniaczanych potraw.
Szukacie ziemniaczanych przepisów? Gotujmy ziemniakiem stoi! >>>
Jak wybierać ziemniaki do potraw?
Która odmiana ziemniaka nadaje się bardziej na frytki, a z której zrobimy doskonałe puree? Zobacz jakie ziemniaki nadają się do Twoich ulubionych potraw.
ocena: 5/5 głosów: 4
2milutka