Ziemniak to bardzo owocne warzywo, można z niego wyczarować wiele pyszności, jednocześnie nie potrzebując wielu wyszukanych składników. Zwykle te rzeczy mamy pod ręką.Wystarczy mieć w domu ziemniaki ugotowane chociażby z poprzedniego dnia, można oczywiście gotować także na bieżąco.Na patelni na tłuszczu- może to być zwykły olej, oliwa, masło a także smalec podsmażamy pokrojone w plastry ziemniaki. Smażymy do momentu nabrania złotej i chrupiące otoczki. Na koniec doprawiamy papryką czerwoną słodką czy ostrą- wedle gustu, ziołami prowansalskimi, tymiankiem, świeżym czosnkiem. Można wkroić również trochę cebuli, pieczarek, papryki, dodać laskę kiełbasy i wyjdzie nam pyszne jednogarnkowe i samodzielne drugie danie.Można usmażyć frytki, ale również zrobić pyzy, kopytka, zupę ziemniaczaną, kluski śląskie, kotlety ziemniaczane czy placki zarówno z ugotowanych jak i surowych ziemniaków.Z ziemniaków można zrobić również pyszną sałatkę. Wystarczy dodać ogórki konserwowe, cebulę, kilka plasterków szynki, jajka, doprawić solą, pieprzem i zalać majonezem, śmietaną czy jogurtem dla tych dbających o linię.Można również ziemniaki posypać ulubionymi przyprawami i ziołami posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku.Na patelnię z podsmażonymi ziemniakami i tym co znajdziemy w lodówce można wylać rozkłócone jaja i zrobi pyszną frittat'ę. Tak więc ziemniaki dają nam tyle możliwości, że warto je jeść, warto próbować i kombinować. Zwłaszcza, że są bardzo mało kaloryczne. Wartość energetyczna w 100 g to 80 kcal, porównując z makaronem (ok. 360kcal) czy nawet brązowym ryżem (ok. 320kcal) ziemniak na podium zajmuje pierwsze miejsce.