Różne sposoby przyrządznia ziemniaków

doskonałe porady na temat ziemniaków

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Różne sposoby przyrządznia ziemniaków

Ziemniaki będą smaczniejsze, jeżeli gotując je dodamy trochę kopru lub też listek laurowy. Puree ziemniaczane będzie bardziej puszyste i smaczniejsze, jeżeli dodamy trochę masła i ubijając je stopniowo, będziemy wlewać do niego gorące mleko. Gotowanie ziemniaków w łupinie chroni witaminy, dlatego też tak gotuje się ziemniaki do zimnych przekąsek. Aby ziemniaki smażone były chrupkie, trzeba je osolić dopiero pod koniec gotowania. Przed upieczeniem ziemniaki należy umyć i nakłuć widelcem. Ziemniaki i warzywa przeznaczone do zupy należy wkładać do gotującej się wody lub wywaru. W ten sposób zachowuje sie więcej witamin. Młode ziemniaki można szybko obrać, jeżeli włoży się je na 15-20 minut do zimnej, osolonej wody. Aby gotowane w łupinach ziemniaki nie rozgotowały się, trzeba je posolić 0, 5 łyżeczki soli na 1 kg ziemniaków. Ziemniaki ugotowane w łupinach obiera się lepiej, jeśli od razu po wyjęciu z naczynia poleje się je zimną wodą. Tarte ziemniaki mniej ściemnieją, jeśli doleje się do nich gorącego mleka, lub wcześniej zetrze na tarce cebulę. Aby szybko ugotować ziemniaki, wystarczy włożyć do wody 1 łyżkę stołową margaryny. Aby smażone ziemniaki były chrupkie, trzeba je solić dopiero pod koniec smażenia. Smażone ziemniaki będą smaczniejsze, jeśli przed smażeniem się je osuszy.