Od przystawki do deseru

Macie ochotę na wspaniałą kulinarna ucztę! Koniecznie skorzystajcie z przepisów Raymonda Blancka, francuskiego szefa kuchni i właściciela kilku prestiżowych restauracji w Wielkiej Brytanii oraz Rachel Allen, irlandzkiej mistrzyni kuchni i autorki wielu kulinarnych książek.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Od przystawki do deseru
fot. Materiały prasowe Nowa TV
Na początek Raymond („Raymond Blanc: sekrety kuchni” Nowa TV, wtorek 14.03 godz. 11:05) przyrządzi prostą sałatkę z gotowanego na parze buraka z wędzonym łososiem, chrzanowym creme fraiche oraz dressingiem z octu balsamicznego. Ugotuje również śmietankowo-orzechowe puree z selera podawane z jeżynowym sosem oraz dziką kaczką o chrupiącej skórce.

Następne danie będzie proste i niewymagające specjalnych wycieczek do sklepu: zupa z brukwi wodnej. To doskonały posiłek na chłodny dzień. Warto dodać, że Raymond swoich sił z zupą z brukwi spróbuje w mieście szczególnie związanym z tym produktem - Arlesford w hrabstwie Hampshire. Na koniec kucharz przygotuje zimową sałatkę warzywną z dyni, buraka i leśnych grzybów, której smak podkreśli sos na bazie czerwonego wina.

Raymond Blanc - Sekrety kuchni


Kropka TV


Rachel Allen - Wszystko co słodkieA co przyrządzi Rachel („Rachel Allen: wszystko, co słodkie” Nowa TV, środa 15.03 godz. 11:05)? Wprowadzi nas w świat meksykańskich deserów. Na stole pojawią się puszyste pancakesy jagodowe z syropem klonowym oraz cynamonem i klonowo-owsianymi ciasteczkami.

Widzowie będą też mieli okazję przekonać się, jak wygląda jabłkowo-cynamonowy sernik oraz ciasto z masą czekoladowo-krówkową. Następnie Rachel przyrządzi masło orzechowe domowej roboty. Ten wspaniały składnik musi znaleźć się w kuchni każdego Amerykanina.

Z jego pomocą mieszkańcy USA przygotowują sosy, desery oraz oczywiście przepyszne tosty. Prowadząca spotka się z Rose Ponsonby, głównym piekarzem w popularnym dublińskim lokalu o nazwie Cheesecake, który w swoim menu ma zaledwie jedno danie - sernik.
 
fot. materiały prasowe Nova TV