Drodzy Państwo!
Mielonym mięsem można nadziewać pierogi (zdradzę dziś znakomity przepis na te z kaczką) albo zrobić z niego lekkostrawne klopsiki z dodatkiem fety. Rewelacyjnym pomysłem jest też przyrządzanie domowych pasztetów, które – dzięki różnym dodatkom, przyprawom i farszom – zadowolą podniebienie każdego smakosza. Sprawdzą się też świetnie w roli przystawek. Kto raz spróbuje pysznego pasztetu z wątróbek, który jest idealnym dodatkiem do świeżego pieczywa, czy też wiejskiego pasztetu z orzechami i migdałami, ten nigdy już nie będzie się zastanawiał, co podać swoim gościom na letnich imprezach jako dodatek do sałat czy grillowanych warzyw. Mam nadzieję, że w przepisach, które podaję na kolejnych stronach, znajdą Państwo wiele inspiracji. A ja życzę miłego mielenia, siekania i eksperymentowania z nowymi smakami!
Robert Sowa
Przepis na Pasztet z wątróbek drobiowych z grzankami
Składniki na 1 kg pasztetu
- 500g oczyszczonych wątróbek drobiowych
- 500ml mleka
- 100ml miodu pitnego półtorak
- 100ml wiśniówki
- 50ml miodula
- 2 drobno pokrojonej szalotki
- łyżka listków świeżego tymianku
- rozgnieciony ząbek czosnku
- 500g pokrojonego w kostkę wiejskiego masła
- 6 ekologicznych jaj wiejskich
- pieczywo na grzanki
- 200ml sklarowanego masła
- przyprawy: sól morska, gałka muszkatołowa, grubo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
1. Wątróbki zalej mlekiem, odstaw na około 7 godzin, a następnie dokładnie osącz, wypłucz i osusz.
2. W rondelku podsmaż szalotki, tymianek oraz czosnek, po chwili wlej miód pitny, wiśniówkę i miodulę. Całość zagotuj, a gdy część płynu odparuje, odstaw do wystudzenia.
3. W rondelku na małym ogniu rozpuść masło. Wątróbkę rozdrobnij w blenderze, dodaj alkohol z ziołami i jajka. Następnie stopniowo wlewaj rozpuszczone masło. Otrzymaną masę dopraw do smaku i przelej do formy.
4. Pasztet przykryj papierem pergaminowym, ustaw w brytfannie wypełnionej wrzątkiem i wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 150°C (temperatura wewnątrz upieczonego pasztetu powinna wynosić około 70°C).
5. Po wyjęciu z piekarnika pasztet ostudź, zalej sklarowanym masłem i odstaw do lodówki. Tak przygotowany pasztet przed podaniem zanurz wraz z formą w gorącej wodzie, pokrój ciepłym nożem. Podawaj z grzankami.
Źródło: Party Życie gwiazd!
Halny
agabi22
Ela Dz