Odwiedzamy francuskie bistro

Czym właściwie jest francuskie bistro? Bistromania rozkwita i nad Wisłą – my odwiedziliśmy Le Bistro Rozbrat, mamy też dla Was przepisy na francuskie klasyki.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Odwiedzamy francuskie bistro
Bistro, czyli co?

Klasyczne francuskie bistro to miejsce bez zadęcia, z dobrą kuchnią opartą o lokalne i sezonowe składniki, a co ważne – serwowaną w rozsądnej cenie. Tak w skrócie można opisać każde dobre bistro, typ restauracji który w ostatnich latach przeżywa renesans zwany bistromanią.

Bistromania powoli ogarnia też Polskę – w Warszawie i innych polskich miastach w ostatnich miesiącach powstało już kilka takich restauracji, my odwiedziliśmy jedną z nich – Le Bistro Rozbrat.

Le Bistro Rozbrat to kawałek Francji w Polsce, zarówno właściciel Alain Budzyk, jak i szefowa kuchni Virginie Germain pochodzą z Francji. Obejrzyjcie film z naszej wizyty, a potem sprawdźcie przepisy autorstwa szefowej kuchni na tatar w stylu francuskim oraz klasyczny Crème caramel!



https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/02/12/img2Qdqvs.jpg
Legenda mówi, że nazwa bistro ma swój początek w okrzykach rosyjskich żołnierzy stacjonujących we Francji po klęsce Napoleona. Zniecierpliweni mieli pokrzykiwać na kelnerów "bystro, bystry", czyli szybciej. My polecamy Wam przepisy na szybkie w przygotowaniu francuskie klasyki Tatar wołowy serwowany jak w Paryżu i Crème caramel - klasyczny karmelowy deser.

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/02/06/img1roX4m.jpg

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/02/07/img8vdVex.jpg

Jeżeli chcecie poczuć się jak we francuskim bistro nie wyjeżdżając z Polski zapraszamy do Le Bistro Rozbrat.

Autor Robert Kołacz