Bistro, czyli co?
Klasyczne francuskie bistro to miejsce bez zadęcia, z dobrą kuchnią opartą o lokalne i sezonowe składniki, a co ważne – serwowaną w rozsądnej cenie. Tak w skrócie można opisać każde dobre bistro, typ restauracji który w ostatnich latach przeżywa renesans zwany bistromanią.
Bistromania powoli ogarnia też Polskę – w Warszawie i innych polskich miastach w ostatnich miesiącach powstało już kilka takich restauracji, my odwiedziliśmy jedną z nich – Le Bistro Rozbrat.
Le Bistro Rozbrat to kawałek Francji w Polsce, zarówno właściciel Alain Budzyk, jak i szefowa kuchni Virginie Germain pochodzą z Francji. Obejrzyjcie film z naszej wizyty, a potem sprawdźcie przepisy autorstwa szefowej kuchni na tatar w stylu francuskim oraz klasyczny Crème caramel!
Legenda mówi, że nazwa bistro ma swój początek w okrzykach rosyjskich żołnierzy stacjonujących we Francji po klęsce Napoleona. Zniecierpliweni mieli pokrzykiwać na kelnerów "bystro, bystry", czyli szybciej. My polecamy Wam przepisy na szybkie w przygotowaniu francuskie klasyki Tatar wołowy serwowany jak w Paryżu i Crème caramel - klasyczny karmelowy deser.
Jeżeli chcecie poczuć się jak we francuskim bistro nie wyjeżdżając z Polski zapraszamy do Le Bistro Rozbrat.
Autor Robert Kołacz
Klasyczne francuskie bistro to miejsce bez zadęcia, z dobrą kuchnią opartą o lokalne i sezonowe składniki, a co ważne – serwowaną w rozsądnej cenie. Tak w skrócie można opisać każde dobre bistro, typ restauracji który w ostatnich latach przeżywa renesans zwany bistromanią.
Bistromania powoli ogarnia też Polskę – w Warszawie i innych polskich miastach w ostatnich miesiącach powstało już kilka takich restauracji, my odwiedziliśmy jedną z nich – Le Bistro Rozbrat.
Le Bistro Rozbrat to kawałek Francji w Polsce, zarówno właściciel Alain Budzyk, jak i szefowa kuchni Virginie Germain pochodzą z Francji. Obejrzyjcie film z naszej wizyty, a potem sprawdźcie przepisy autorstwa szefowej kuchni na tatar w stylu francuskim oraz klasyczny Crème caramel!
Legenda mówi, że nazwa bistro ma swój początek w okrzykach rosyjskich żołnierzy stacjonujących we Francji po klęsce Napoleona. Zniecierpliweni mieli pokrzykiwać na kelnerów "bystro, bystry", czyli szybciej. My polecamy Wam przepisy na szybkie w przygotowaniu francuskie klasyki Tatar wołowy serwowany jak w Paryżu i Crème caramel - klasyczny karmelowy deser.
Jeżeli chcecie poczuć się jak we francuskim bistro nie wyjeżdżając z Polski zapraszamy do Le Bistro Rozbrat.
Autor Robert Kołacz