SuperFoods 2017 – co zdominuje naszą dietę?

Naturalna, nieprzetworzona, dobroczynna – takie cechy posiada żywność zaliczana do SuperFoods. Sięganie po nią było prawdziwym hitem 2016 roku. Co w tym roku będzie królowało w naszej diecie?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
SuperFoods 2017 – co zdominuje naszą dietę?
fot. Fotolia
Zdrowo, smacznie, naturalnie – takie żywieniowe motto dominowało w 2016 roku. Okazuje się, że moda na SuperFoods nie minęła wraz z nastaniem Nowego Roku. Również i w 2017 będziemy z chęcią sięgać po nieprzetworzoną żywność. Jakie produkty staną się prawdziwymi gwiazdami w tym roku?

Oto pięć hitów na nadchodzące miesiące:

Fioletowe warzywa
Fotolia

1. Czas na fiolet!

W 2016 roku prawdziwym hitem były zielone warzywa i przygotowywane z nich koktajle. Szpinak, seler naciowy czy pietruszka królowały na naszych stołach. W tym roku nie powinniśmy rezygnować z zieleniny, lecz do swojego menu dołączyć fioletowe warzywa. Bakłażany, szparagi, jarmuż, czerwone odmiany kapusty i cebuli czy też fioletowe wersje kalafiora i kukurydzy – to warzywni celebryci w 2017 roku. Z owoców królować będą borówki, jeżyny, czarna porzeczka, aronia oraz ciemne winogrona. Będzie pysznie!

Nasiona arbuza
Fotolia

2. Nowe SuperNasiona

W minionym roku najczęściej sięgaliśmy po nasiona szałwii hiszpańskiej. Nie stroniliśmy także od ziaren słonecznika, sezamu czy pestek dyni. I bardzo dobrze! Nasiona to ważny element naszej diety – dostarczają spore ilości błonnika, są źródłem antyoksydantów oraz kwasów omega-3. W tym roku jednak powinno postawić się na te mniej popularne pestki arbuza. Są one bogate w magnez, żelazo i cynk, czyli minerały podstawowe do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Po prostu – samo zdrowie!

Glony morskie
Fotolia

3. Powrót glonów

Rok 2017 to renesans kuchni azjatyckiej a co za tym idzie – glonów morskich wykorzystywanych w szeregu potraw. Póki co można je znaleźć głównie w sklepach ze zdrową żywnością w formie naturalnej lub sproszkowanej, ale wraz z rosnącym popytem, zaczną one wchodzić „pod strzechy”. I bardzo dobrze! Glony są bowiem niskokaloryczne, bogate w witaminy i minerały. Jak je jeść? Warto je dodawać do koktajli, sałatek, zup, potraw z kaszy lub ryżu a nawet – jeść jako przekąskę. W Polsce najczęściej można spotkać takie odmiany wodorostów jak: nori, kombu i wakame.

Kurkuma
Fotolia

4. Żółta kurkuma

Pomaga zwalczyć nowotwory, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, sprzyja likwidacji zmarszczek i przebarwień oraz poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. Kurkuma to przyprawa znana ludzkości od tysiącleci. Dziś powraca wraz z modą na kuchnię hinduską, goszcząc coraz częściej na naszych stołach. Warto nią przyprawić nie tylko zupy, sałatki czy sosy, lecz także dodać ją do mleka, kawy czy koktajli. Takie połączenia będą prawdziwym hitem!

Kiszone ogórki
Fotolia

5. Kiszonki na stół!

Kiszone ogórki, kwaszona kapusta, kefiry i jogurty – rok 2017 to rok żywności fermentowanej. Stanowią świetne źródło probiotyków, które posiadają korzystny wpływ na układ pokarmowy i oddechowy. Oczywiście specjaliści zalecają sięganie po produkty domowe i to nie tylko kwaszonki, lecz także samodzielnie robione jogurty. Jeśli chodzi o te ostatnie – w tym roku będą dominowały wersje z dodatkiem warzyw, w tym przede wszystkim z pomidorami czy burakami.

Źródło: ZPC Brześć