Należące do roślin dyniowatych ogórki pochodzą z Indii. Spożywa się je nie całkiem dojrzałe. Ogórki pochodzące z upraw biologicznych zjadamy razem ze skórką, ponieważ to właśnie ona zawiera najważniejsze substancje odżywcze. Świeżo zebrane ogórki przechowujemy 3-4 dni w lodówce. Jeśli przygotowujemy ogórki do sałatki, należy je dokładnie umyc i obciąc oba końce. Pochodzące z upraw nieekologicznych trzeba obierac ze skóry.
Pokroic w cienkie plasterki i dodac do sałatki lub przyprawic niewielką ilością cebuli i kwaśnej śmietany lub jogurtu. Pokrojone w większe plastry lub kawałki ogórki dusi się na maśle lub oleju przez 3-5 minut, tyle samo trwa duszenie na parze. Przyprawiamy koprem, anyżkiem i naturalnie cząbrem. Odrobina natki kopru włoskiego doda im pikantnego smaku.
Pokroic w cienkie plasterki i dodac do sałatki lub przyprawic niewielką ilością cebuli i kwaśnej śmietany lub jogurtu. Pokrojone w większe plastry lub kawałki ogórki dusi się na maśle lub oleju przez 3-5 minut, tyle samo trwa duszenie na parze. Przyprawiamy koprem, anyżkiem i naturalnie cząbrem. Odrobina natki kopru włoskiego doda im pikantnego smaku.