- Używam szklanego naczynia.
- Na dnie układam najwieksze ogórki, bo najdłuzej sie kiszą, malutkie zostawiam na sama górę.
- Pomiędzy warstwami układam ząbki czosnku, korzeń chrzanu, koper i liscie dębu, które nadają fajny aromat, a dodatkowo sprawiają że nie robią się z nich tzw. kapcie.
- Jeżeli chcę, aby ogórki były gotowe szybciej, obcinam z paru sztuk po 1 cm od strony ogonków i układam je na samym wierzchu.
- Nie rozpuszczam soli w wodzie, tylko po prostu wsypuję sól kamienną i chili do naczynia, a potem zalewam wszystko ciepłą wodą przegotowaną.
- Przykrywam talerzykiem i dociskam czymś ciężkim np. kamieniem, tłuczkiem albo słoikiem z wodą.
- Następnego dnia ogórki są gotowe.
Ogórki małosolne
Dobry przepis na ogóreczki
ocena: 3/5 głosów: 2