W ty roku wybieraliśmy się w długą podróż, ponad 700 km, naszym miejscem docelowym był Polańczyk w Bieszczadach. Mieliśmy tam spędzić trochę czasu, a że sezon ogórków małosolnych się zaczął mój mąż wpadł na pomysł aby przygotować swoje turystyczne ogórki małosolne, które doskonale znoszą podróż i przechowywanie w baniaczku po wodzie. Podczas pobytu tam doskonale nadawały się do konsumpcji, a przede wszystkim doskonale zniosły długą podróż. Turystyczne ogórki małosolne wg przepisu Piotra Składniki:* 2 kg ogórków gruntowych,* 5 szt liście chrzanu i korzeń,* 4 szt kopru,* 5 łyżek soli,* 5 litrów wody w baniaczku z Biedronki,* 4 ząbki czosnku Ogórki umyć w zlewie, odciąć końcówki. Wylać wodę z baniaka, 3 litry odlać do miski, rozpuścić w niej 5 łyżek soli. Do baniaka włożyć połowę chrzanu, koper i czosnek, włożyć ostrożnie ogórki, dodać resztę chrzanu, kopru i czosnku, wlać osoloną wodę, zakręcić korek, zostawić na kilka dni, doskonały sposób na przechowywanie ogórków w podróży.