Olej kokosowy i jego właściwości

  • 2

Zastanawiasz się jak smakuje, do czego pasuje i czy nie szkodzi zdrowiu? Odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące oleju kokosowego znajdziesz w artykule. Zapraszam!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Olej kokosowy i jego właściwości
fot. Fotolia

Olej kokosowy staje się coraz popularniejszy w naszej kuchni. Urozmaica dania orientalne, a tradycyjnym przepisom nadaje nowego smaku. W czym tkwi sukces jego rosnącej popularności? Czy w ogóle jest zdrowy?

Olej kokosowy ma ciekawą właściwość, pozytywnie wpływa na odchudzanie. Należy do grupy tłuszczów o wdzięcznej nazwie trójglicerydy średniołańcuchowe, które nie odkładają się, a w całości zostają zużyte podczas przemiany materii.

Co więcej, jest to olej bardzo sycący, dzięki czemu szybciej się najadamy, a dzięki temu decydujemy na mniejsze porcje. Szczególnie sprzyja walce z otyłością brzuszną.

Zmniejsza również ryzyko zachorowania na choroby związane z nadwagą takie jak: cukrzyca (usprawnia wydzielanie insuliny i reguluje poziom cukru we krwi), nadciśnienie tętnicze.

Olej kokosowy bogaty jest również w kwas laurowy, który działa jak naturalny antybiotyk, ponieważ ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne.

Z drugiej jednak strony olejek kokosowy uważany jest za tłuszcz nasycony, dlatego doradza się jego umiarkowane stosowanie. W tym zakresie prowadzono badania, które wykazały, że produkt podnosi „dobry” cholesterol, a obniża „zły”. Zupełnej pewności jednak nie ma.

Ciekawostką jest jego konsystencja. W temperaturze pokojowej ma formę stałą, zaś po podgrzaniu płynną. Charakteryzuje się bardzo silnym aromatem kokosu i lekko słodkim smakiem.

Dodany do sosu nadaje mu wyjątkowego smaku. Olej koksowy szczególnie pasuje do kuchni indyjskiej i chińskiej. Ma wielorakie zastosowanie. Można na nim smażyć, dodawać do zup i sosów a nawet smarować kanapki.