Wiórki kokosowe

  • 6

Wiórki kokosowe produkuje się z kopry, czyli wysuszonego miąższu orzecha kokosowego.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Wiórki kokosowe
Kokos to owoc palmy kokosowej. Drzewo to pochodzi z południowo-wschodniej Azji albo z północno-zachodniej Ameryki Południowej. Znlaeziono także kopalne szczątki podobnych drzew w Nowej Zelandii. Ich wiek szacuje się na 15 milionów lat. Równie stare, albo starsze skamieniałości znajdowano w Indiach. Palma kokosowa jest nazywana drzewem o tysiącu zastosowań i rośliną zaspokajającą wszystkie potrzeby. Miąższ kokosa, pod twardą skorupą, zawiera ok. 70% tłuszczu i produkuje się z niego przede wszystkim olej kokosowy. Można go utrzeć, dodać gorącą wodę lub mleko i po odsączeniu uzyskamy mleczko kokosowe, którego możan używać do napojów, drinków i różnych potraw. Z powierzchni oziębionego mleczka można zebrać śmietankę kokosową. Świeży miąższ po oczyszczeniu i wysuszeniu rozdrabnia się także na wiórki. Zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, cukry, żelazo, wit. C i potas. Wiórków można używać do ciast, deserów, dodawać do mieszanek płatków śniadaniowych albo używać jako panierki do kurczaka. Miąższ jest też używany w przemyśle kosmetycznym ponieważ ma właściwości wygładające i rozjaśniające skórę.