Oliwa pełna słońca

Półki sklepowe aż uginają się pod ciężarem różnych gatunków oliwy. Jak wśród nich rozpoznać tę najbardziej aromatyczną i najsmaczniejszą? Oto nasz miniporadnik.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Oliwa pełna słońca

Za najlepsze uważane są oliwy z pierwszego tłoczenia na zimno (włoskie extra vergine, hiszpańskie – extra virgen). Zawierają najwięcej cennych składników odżywczych i są najbardziej aromatyczne. Najlepiej jeść je na zimno, np. w sosach i dressingach lub jako dodatek do pieczywa (sposób popularny we Włoszech) – wtedy można docenić w pełni ich zalety. Smak oliwy z oliwek zależy nie tylko od sposobu tłoczenia, ale także od gatunku owoców i czasu zbiorów. Warto sprawdzić także z jakiego kraju i rejonu pochodzi (informację znajdziesz na opakowaniu).

 

Greckie oliwy – są pikantne i lekko ziołowe.

Greckie z Krety – łagodniejsze, z owocowym aromatem.

Hiszpańskie – łagodniejsze, z wyrazistą owocową nutą, np. jabłkową lub migdałową.

Włoskie z północy – słodkawo-orzechowe.

Włoskie z południa – bardzo wyraziste, lekko korzenne.

Tańsze oliwy (pure olive oil, pomace, sansa) produkuje się z wytłoczyn. Nadają się głównie do smażenia. Czasem wzbogaca się je dodatkiem oliwy extra vergine.

 

Same zalety oliwy

Doskonała dla zdrowia 

Oliwa z pierwszego tłoczenia obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi. Zawarty w niej kwas oleinowy przeciwdziała astmie i alergiom.

 

Niezastąpiona w kuchni

Bez niej nie byłoby sałatki caprese, pizzy, winegretu, a także marynat, jak np. tej do drobiu: 200 ml oliwy zmiksować z 1/2 kieliszka białego wina, 4 gałązkami tymianku, kilkoma ziarnami pieprzu czerwonego, tłuczonym czarnym pieprzem, sokiem z cytryny i solą.

 

Z nich też może być olej

Sezam 
Doskonały do gotowania i sałatek. Nie nadaje się do smażenia.

Kokos
Na zimno ma konsystencję masła. Idealny do smażenia, nie pali się.

Winogrona
Olej z ich pestek nie ma smaku. Do użytku na zimno i na gorąco.

Argan
W sam raz do marynat, sałatek, dressingów, mięs na zimno.

Krokosz
Ma łagodny smak, idealnie pasuje do sałatek i dań z ziemniaków.

 

 

 

Tekst: Robert Grotkowski/Poradnik domowy