Jak zrobić sernik na zimno?

  • 2

Jest taki deser, który znają wszyscy, bez względu na wiek. To sernik na zimno, który każdego roku konkuruje z lodami w ciepłe dni. Jak go szybko i łatwo zrobić?

         
ocena: 4/5 głosów: 10
Jak zrobić sernik na zimno?
fot. Fotolia
Gdy na targach pojawiają się świeże owoce, a słońce przyjemnie ogrzewa twarze to znak, że przyszedł czas na typowo letnie desery. Wśród nich klasyk, czyli sernik na zimno, który z powodzeniem sprawdzi się zarówno na imprezach rodzinnych, jak i na co dzień, gdy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego.

Sernik na zimno z serków homogenizowanych


Nie masz czasu mielić twarogu, a w żadnym okolicznym sklepie nie ma gotowego sera w wiaderku? W takiej sytuacji idealnie sprawdzi się pomysł na sernik z serków homogenizowanych!

1. Przygotuj kilka opakowań serków homogenizowanych (najlepiej waniliowych o łącznej masie około 1 kg), 1 małe opakowanie serka mascarpone, galaretkę owocową, 1 opakowanie biszkoptów (okrągłych lub podłużnych), 2-3 łyżki żelatyny i świeże owoce.

2. Galaretki przygotuj w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i odstaw do ostudzenia.

3. Żelatynę wymieszaj z ćwiercią szklanki gorącej (nie wrzącej!) wody i również odłóż na bok, by napęczniała.

4. Do miski przełóż serek mascarpone i ubij na puszystą masę, po czym dodawaj stopniowo serki.

5. Pod koniec mieszania do masy serowej dorzuć napęczniałą żelatynę i kawałki owoców (nie zapomnij zostawić trochę do dekoracji).

6. Gotową masę wylej na ułożone w tortownicy biszkopty i całość wsadź do lodówki na godzinę.

7. Gdy masa nieco stężeje, ułóż na niej pozostałe owoce i zalej tężejącą galaretką. Tak przygotowany sernik wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego!

Mini sernik na zimno
Fot. Fotolia

Z czego zrobić masę serową?


Nie ma co ukrywać – masa serowa jest najistotniejszym elementem tego rodzaju deserów. To właśnie ona decyduje o tym, czy sernik jest udany czy też nie. Z czego zatem możesz ją przyrządzić? Podstawą jest oczywiście twaróg – najlepiej kilkukrotnie przemielony i oczywiście wymieszany z żelatyną lub agarem. Jednak to nie jedyna opcja. Równie dobrze sprawdzą się wspomniane wcześniej serki homogenizowane, jak też jogurty naturalne oraz - co spodoba się weganom - mleka roślinne.

Jeśli nie przepadasz za twarogiem, jednak chcesz aby sernik posiadał w sobie jakiś konkretny nabiał, sięgnij po kremowe serki, ricottę lub mascarpone. Tutaj jednak należy uważać – w obu przypadkach kaloryczność deseru drastycznie wzrasta! Istotne w przypadku mas serowych jest to, by nie wyszły one mdło. Jak temu zaradzić? Najprostszą metodą jest dodawanie świeżych owoców bezpośrednio do masy lub zastąpienie żelatyny owocową galaretką.

Co zrobić, by masa serowa się nie rozpływała?


Każde ciasto na zimno ma to do siebie, że niezbyt dobrze znosi wysokie temperatury. Można jednak temu zaradzić i sprawić, że sernik nie będzie się rozpływał od razu po wyjęciu z lodówki. Podstawową kwestią jest wykorzystanie żelatyny lub agaru w produkcji masy serowej. Bez tych składników nie ma nawet co marzyć o tym, aby deser utrzymał się w ryzach. Żelatynę należy rozpuścić w bardzo małej ilości gorącej wody. Istotna tutaj jest temperatura – woda nie może być ani zbyt chłodna (bo żelatyna się nie rozpuści) ani zbyt gorąca (bo utraci swoje właściwości).

Inną opcją, dzięki której masa nabierze również smaku i koloru jest wykorzystanie galaretek owocowych. Jeśli masz problem z tym, aby masa nie wyciekała między biszkoptami, możesz przygotowanie sernika zacząć od ich wyłożenia w tortownicy i zalania cienką warstwą galaretki. Następnie włóż formę do lodówki i zajmij się przygotowaniem reszty ciasta.

Sernik na zimno z owocami
Fot. Fotolia

Sernik na zimno bez lodówki?


Nie chce Ci się czekać aż masa stężeje? W takiej sytuacji zrezygnuj z galaretek i żelatyny i zastąp je agarem. To nic innego jak substancja roślinna, która tężeje już w 30 st. C! Oznacza to, że nawet w najcieplejszy dzień deser się nie rozpuści. Jak wykorzystać agar w sernikach? Otóż najpierw trzeba go rozpuścić w chłodnej wodzie a następnie zagotować. Gdy zacznie tężeć, można go dolać do masy serowej i starannie wymieszać.

Warto jednak pamiętać tutaj o tym, że każda forma agaru (bloki, proszek, granulat, etc.) nieco inaczej się zachowuje, stąd i proporcje między nim a wodą będą ciut inne. Z tego względu dobrze jest najpierw wypróbować agar samodzielnie, a dopiero potem wykorzystywać go w deserach. No dobrze, a co z ozdobną galaretką na wierzchu sernika? Wystarczy, że roślinną żelatynę wymieszamy z musem lub sokiem owocowym i gdy zacznie tężeć – zalewamy nią wcześniej przygotowaną masę serową. To naprawdę takie proste!

A Wy jak najczęściej przygotowujecie sernik na zimno? Jakie owoce do niego wykorzystujecie? Czekamy na Wasze inspiracje dotyczące serników! Dodawajcie przepisy i zbierajcie wirtuale - zapraszamy!