Orzechy i migdały

Niedługo święta, porządki przedświąteczne i zakupy. Poniżej znajdziecie pewne ciekawostki dotyczące przechowywania i porad dotyczące orzechów.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Orzechy i migdały
Pamiętajmy, że:

1. Orzechy i migdały, zarówno te w całości jak i posiekane, niestety szybko się starzeją. Dlatego najlepiej przechowywać je w zamrażarce, nie dłużej jednak niż 12 miesięcy.

2. Przed dodaniem do ciasta czy masy orzechy należy zmielić bezpośrednio przed użyciem - będą wtedy bardziej aromatyczne.

3. Aby łatwiej wydostać orzechy włoskie z łupiny należy zalać je ciepłą wodą i pozostawić na 24 godziny.

4. Aby obrać migdały ze skórki zalewamy je ciepłą (gorącą) wodą i odstawiamy na 1 godzinę.

5. Aby pozbyć się skórki z orzechów laskowych wysypujemy je na blachę do pieczenia i pieczemy kilkanaście minut w gorącym piekarniku. Po czym przesypujemy orzechy na lnianą ściereczkę, zawijamy i mocno pocieramy, aż skórki same odpadną.

6. Orzechy i migdały można śmiało dodawać do sałatek. Przed ich dodaniem należy je podprażyć na suchej patelni.

7. Orzechy mielone nie wszędzie można dostać, zwłaszcza w małych miejscowościach, ale można je zmielić w młynku do kawy.