Jak smakują francuskie makaroniki?

We francuskich makaronikach łączą się smaki migdałów, cytryny, pistacji. Każdy, kto choć raz był w Paryżu, z pewnością wie, jak smakują francuskie makaroniki (Laduree), czyli tamtejsze bezy, przełożone słodkim nadzieniem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak smakują francuskie makaroniki?
fot. Fotolia
Makaroniki to bardzo popularne we Francji ciasteczka, nie zawierające glutenu. Są coraz bardziej lubiane w Polsce, m.in. dzięki polskim blogerom kulinarnym.

Jak smakują i z czego się składają francuskie makaroniki

Francuskie makaroniki składają się głównie z migdałów, białka i cukru. Nadzienie stanowi połączenie czekolady, kwiatów, owoców, naparów i orzechów, a za wizualną warstwę makaroników odpowiadają barwniki spożywcze. Należy je przechowywać w lodówce, ale przed podaniem powinny nabierać temperatury pokojowej przez pół godziny.

Makaroniki dobrze nadziane

Francuzi podają makaroniki o smakach:
  • jaśminowym,
  • karmelowo-czekoladowym,
  • waniliowo-truskawkowym,
  • różowo-żurawinowym,
  • pistacjowym,
  • cytrynowym (yuzu),
  • kawowo-pomarańczowym,
  • szampanowo-truskawkowym,
  • pistacjowo-wiśniowym,
  • porzeczkowo-fiołkowym,
  • herbacianym (matcha),
  • intensywnie czekoladowym,
  • czekoladowo-marakujowym,
  • whiskey (Jack Daniels),
  • mojito,
  • kasztanowym,
  • pralinowo-malinowym,
  • karmelowo-solowym,
  • brzoskwiniowo-szampanowym.
Tajemnicą francuskich cukierników jest fakt, że ciągle improwizują ze smakami nadzienia. Do każdego rodzaju makaroniku podawany jest specjalnie dobrany napój – herbata, szampan, wino lub sok.