Makaroniki to bardzo popularne we Francji ciasteczka, nie zawierające glutenu. Są coraz bardziej lubiane w Polsce, m.in. dzięki polskim blogerom kulinarnym.
Jak smakują i z czego się składają francuskie makaroniki
Francuskie makaroniki składają się głównie z migdałów, białka i cukru. Nadzienie stanowi połączenie czekolady, kwiatów, owoców, naparów i orzechów, a za wizualną warstwę makaroników odpowiadają barwniki spożywcze. Należy je przechowywać w lodówce, ale przed podaniem powinny nabierać temperatury pokojowej przez pół godziny.
Makaroniki dobrze nadziane
Francuzi podają makaroniki o smakach:
Jak smakują i z czego się składają francuskie makaroniki
Francuskie makaroniki składają się głównie z migdałów, białka i cukru. Nadzienie stanowi połączenie czekolady, kwiatów, owoców, naparów i orzechów, a za wizualną warstwę makaroników odpowiadają barwniki spożywcze. Należy je przechowywać w lodówce, ale przed podaniem powinny nabierać temperatury pokojowej przez pół godziny.
Makaroniki dobrze nadziane
Francuzi podają makaroniki o smakach:
- jaśminowym,
- karmelowo-czekoladowym,
- waniliowo-truskawkowym,
- różowo-żurawinowym,
- pistacjowym,
- cytrynowym (yuzu),
- kawowo-pomarańczowym,
- szampanowo-truskawkowym,
- pistacjowo-wiśniowym,
- porzeczkowo-fiołkowym,
- herbacianym (matcha),
- intensywnie czekoladowym,
- czekoladowo-marakujowym,
- whiskey (Jack Daniels),
- mojito,
- kasztanowym,
- pralinowo-malinowym,
- karmelowo-solowym,
- brzoskwiniowo-szampanowym.