Faktem jest, że orzechy mają dużo kalorii - w 100g orzechów - czy to włoskich, czy laskowych - znajduje się około 650 kalorii. Warto o tym pamiętać, natomiast kaloryczność ta nie jest aż tak groźna, jak mogłaby się wydawać; orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
RODZAJE ORZECHÓW
Orzechy brazylijskie - posiadają dużo selenu, który dba w dużym stopniu o nasze stawy.
Orzechy pistacjowe - zawierają duże ilości magnezu, fosforu, a także cynku. Mają też witaminę B1 oraz przeciwutleniacze. Działają uspokajająco.
Orzechy Pekan - bogate w witaminy B, C, K, E. Mają dużo wapnia, potasu, sodu, magnezu, a także białka, węglowodanów oraz błonnika.
Orzechy ziemne - posiadają dużo witaminy E oraz cynku, dodatkowo zawierają błonnik i białko oraz witaminę B3 i kwas foliowy. Rozwijają się w ziemi, a nie na drzewach, jak większość orzechów.
Orzechy makadamia - dzięki zawartości największej liczby kwasów tłuszczowych jednonienasyconych obniżają poziom cholesterolu w naszym organizmie. Obniżają ciśnienie i budują pracę serca.
Orzechy można wykorzystywać np. w miodowniku z orzechami, karpiu w migdałach, do dekoracji ciast, jak również do mas, aby ulepszyć ich smak i aromat.
Zobacz, jak możesz wykorzystać orzechy >>>
weronikaS