Oscypki i inne góralskie przysmaki

Sery góralskie wizytówka polskich gór.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Oscypki i inne góralskie przysmaki
OSCYPKI: Oscypki wyrabia się tylko od maja do października. Aromatyczne oscypki są kulinarna wizytówką Zakopanego i polskich gór. Zna je cała Polska. Twarde wędzone serki powstają z solonego mleka owczego. Od lat jego wyrobem trudnią się bacowie. Po wydojeniu owiec mleko zlewają przez lniane płótno do specjalnej drewnianej kadzi. Dodają tzw. klog czy wysuszoną i sproszkowaną podpuszczkę. To dzięki niej z mleka powstaje masa serowa. Odciska się ją, maczając w gorącej wodzie i formuje. Potem taki oscypek przez dobę moczy się w solance. Dopiero wtedy może zostać uwędzony. Oscypki powstają także po drugiej stronie Tatr. OSTEPIOKI: Tam nazywają się ostepioki. Do ich tworzenia używa się mniej mleka owczego, a więcej krowiego, są więc łagodniejsze w smaku. Jednak Tatry słyną nie tylko z oscypków. Przysmaki jakie jeszcze wyrabiają górale. BUNDZ: Twarogowy ser z mleka owczego. Najsmaczniejszy jest wiosną. Bundz zrobiony podczas majowych wypasów owiec ma swoją nazwę bundz majowy. BRYNDZA: Miękki ser z owczego mleka. Powstaje z pokruszonego, a następnie wyrobionego na gładką masę bundzu. Ser pozostawiony na mniej więcej 2 tygodnie w specjalnie szczelnych dzbankach dojrzewa i nabiera charakterystycznego smaku. GOŁKA: Produkowana jest podobnie jak oscypki, ale z mleka krowiego. Formuje się ją w kształt walca. ŻĘTYCA: Napój mleczny otrzymywany przez odciśniecie serwatki.