Zrób placki ziemniaczane z młodych ziemniaków!

  • 1

Czy z młodych ziemniaków wyjdą dobre placki ziemniaczane? Zobacz, jak smażyć placki ziemniaczane, by były chrupiące i pyszne, czym je przyprawić oraz jak serwować. Wypróbuj nasz przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Zrób placki ziemniaczane z młodych ziemniaków!
fot. Adobe

Placki ziemniaczane - 3 ważne zasady

  • mocno nagrzana patelnia
pamiętaj, że smażąc placki ziemniaczane należy mocno rozgrzać patelnię, a danie serwować na gorąco, od razu po usmażeniu

  • świeże składniki
pamiętaj, by używać wyłącznie świeżych składników - nie pozwól, by ziemniaki zdążyły zwiędnąć, a jajka odstać swoje w lodówce

  • odpowiednie przyprawy
do przyprawienia placków ziemniaczanych wystarczą sól i pieprz, jednak nie można o nich zapomnieć, inaczej placki podawane "na słono" będą mdłe. Jeśli będziesz serwować placki na słodko, wówczas pamiętaj, by nie dodawać do ciasta cebuli i zrezygnować z pieprzu.

Zobacz nasze przepisy na placki ziemniaczane


Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków


Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • 1 średnia cebula
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki śmietany
  • 0,5 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego,
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
Opis przygotowania:

Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Wybij jajko i dodaj całe, dodaj śmietanę, wymieszaj. Wsyp mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, przypraw. Na patelnię wylej pół szklanki oleju, rozgrzej i wykładaj placki za pomocą łyżki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni osusz na papierowym ręczniku. Serwuj tak jak lubisz - ze śmietaną, sosem grzybowym lub z owocami (wówczas pomiń cebulę).