Placki ziemniaczane - 3 ważne zasady
- mocno nagrzana patelnia
- świeże składniki
- odpowiednie przyprawy
Zobacz nasze przepisy na placki ziemniaczane
Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 duże jajko
- 1 średnia cebula
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki śmietany
- 0,5 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego,
- 0,5 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Wybij jajko i dodaj całe, dodaj śmietanę, wymieszaj. Wsyp mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, przypraw. Na patelnię wylej pół szklanki oleju, rozgrzej i wykładaj placki za pomocą łyżki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni osusz na papierowym ręczniku. Serwuj tak jak lubisz - ze śmietaną, sosem grzybowym lub z owocami (wówczas pomiń cebulę).
pyszalka