Kwiaty,które stanowią kolorowy,świeży akcent naszych stołów,równie dobrze nadają się do dekorowania ciast i deserów. Wybierając rośliny które będą kontaktować się z naszymi smakołykami musimy wziąć pod uwagę dwie rzeczy. Po pierwsze: trzeba się upewnić czy nie są toksyczne,po drugie należy używać kwiatów,które zostały wyhodowane bez stosowania pestycydów i innych środków chemicznych.Kwiaty z kwiaciarni zwykle nie spełniają tych warunków.Najlepsze są z ogródków przydomowych,oczywiście nie opryskiwane.Należy je zerwać wcześnie rano,krótko opłukać w zimnej wodzie i otrząsnąć.Przechowujemy w wodzie w lodówce.Wykorzystujemy tak szybko jak to możliwe,bo szybko więdną Można używać kwiatów w różnych postaciach,pączków lub rozwinięte,łodyżkami i listkami lub bez.Można oderwać płatki i udekorować nimi deser.
PRZYKŁADOWE KWIATY JADALNE: Goździk,Fiołek,Ogórecznik,Chryzantema,Chaber,Pelargonia wielobarwna.Gipsówka,Lawenda,Nagietek,Mieczyk,Nasturcja,Dzika róża,Róża,Frezja,Groszek pachnący,Liliowiec pachnący(Hemerocallis)
PRZYKŁADOWE KWIATY JADALNE: Goździk,Fiołek,Ogórecznik,Chryzantema,Chaber,Pelargonia wielobarwna.Gipsówka,Lawenda,Nagietek,Mieczyk,Nasturcja,Dzika róża,Róża,Frezja,Groszek pachnący,Liliowiec pachnący(Hemerocallis)
Gość
agabi22
strasznie drogie te kwiaty:)
Gość