Pączki - sekrety udanego pączka

Porady na temat doskonałych domowych pączków.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Pączki - sekrety udanego pączka
Doskonałe domowe pączki. SKŁADNIKI: Pamietać trzeba o tym by wszystkie składniki ciasta i nadzienia miały temperaturę pokojową. Przygotowywać pączki w ciepłym miejscu, nienarażonym na przeciągi. CIASTO: Porządne wyrobienie ciasta to podstawa sukcesu. Im więcej powietrza wtłoczymy do masy, tym lżejsze i pulchniejsze będą pączki. Jeśli wysmarujemy dłonie masłem, ciasto nie będzie się do nich lepiło. Koniecznie dodać trzeba do ciasta łyżkę octu dzięki temu pączki nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia. NADZIENIE: Gęstym dżemem, powidłami i konfiturą nadziewamy paczki przed smażeniem.Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1,5 cm i wykrawamy szklanką okrągłe placuszki. Kładziemy łyżeczką nadzienia na placuszek i przykrywamy drugim, szczelnie zaklejamy i formujemy okrągłą bułeczkę. Kremem i budyniem nadziewamy pączki po upieczeniu i przestudzeniu. Wtedy masę umieszczamy w paczku za pomocą szprycy. SMAŻENIE: Tradycyjne pączki smażymy na smalcu. Z powodzeniem zastąpić go możemy olejem słonecznikowym, rzepakowym. Temperaturę tłuszczu sprawdzimy, wrzucając do niego małą kulkę ciasta. Będzie dobra, gdy kulka wypłynie po 3 s i po chwili zacznie się rumienić.