Jeśli więc marzysz o domowych pączkach, do dzieła! Znajdź przepis na doskonałe ciasto i nadzienie, a kiedy już przystąpisz do pieczenia, skorzystaj z naszych porad.
Smażenie pączków
1. Do smażenia pączków najlepiej wykorzystać smalec lub olej. Możesz również wymieszać smalec i olej.
2. Jeśli chcesz aby pączki były mniej tłuste, uparuj je lub sparz gorącą wodą i dopiero później włóż do oleju.
3. Rozgrzewaj tłuszcz powoli. Idealna temperatura tłuszczu to około 160 stopni Celsjusza. Kontroluj temperaturę przez cały proces smażenia.
4. Pierwszą partię pączków (lub próbnego kawałka ciasta od pączków) potraktuj jako kontrolną, przygotuj się, że może się zbyt wolno piec lub przypalić. Jeśli coś nie wyszło, popraw temperaturę.
5. Gdy pączki już wyrosną wrzuć je do lekko skwierczącego oleju i smaż pilnując aby się nie przypaliły.
6. Pączki smaż w niewielkich odstępach od siebie, ponieważ podczas smażenia zwiększą swoją objętość.
7. Pączki najlepiej wrzucać do tłuszczu odwrotną stroną niż leżały wcześniej.
8. Przygotuj sobie drewniany patyczek dzięki któremu sprawdzisz stan usmażenia pączków w środku.
9. Jeśli chcesz aby Twoje pączki miały jasną obwódkę, nalej tylko tyle oleju, żeby przykrywał połowę pączków i gdy jedna strona się usmaży, obróć.
10. Przygotuj papierowe ręczniki, dzięki którym pozbędziesz się zbędnego tłuszczu.
Smażenie pączków
1. Do smażenia pączków najlepiej wykorzystać smalec lub olej. Możesz również wymieszać smalec i olej.
2. Jeśli chcesz aby pączki były mniej tłuste, uparuj je lub sparz gorącą wodą i dopiero później włóż do oleju.
3. Rozgrzewaj tłuszcz powoli. Idealna temperatura tłuszczu to około 160 stopni Celsjusza. Kontroluj temperaturę przez cały proces smażenia.
4. Pierwszą partię pączków (lub próbnego kawałka ciasta od pączków) potraktuj jako kontrolną, przygotuj się, że może się zbyt wolno piec lub przypalić. Jeśli coś nie wyszło, popraw temperaturę.
5. Gdy pączki już wyrosną wrzuć je do lekko skwierczącego oleju i smaż pilnując aby się nie przypaliły.
6. Pączki smaż w niewielkich odstępach od siebie, ponieważ podczas smażenia zwiększą swoją objętość.
7. Pączki najlepiej wrzucać do tłuszczu odwrotną stroną niż leżały wcześniej.
8. Przygotuj sobie drewniany patyczek dzięki któremu sprawdzisz stan usmażenia pączków w środku.
9. Jeśli chcesz aby Twoje pączki miały jasną obwódkę, nalej tylko tyle oleju, żeby przykrywał połowę pączków i gdy jedna strona się usmaży, obróć.
10. Przygotuj papierowe ręczniki, dzięki którym pozbędziesz się zbędnego tłuszczu.