Tęczowe ciasto na zimno

  • 1

Dziś w cyklu "Słodkie piątki" zapraszam do wspólnego przygotowania kolorowego ciasta na zimno.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Tęczowe ciasto na zimno

Tęczowe ciasto na zimno jest proste, ale uczy cierpliwości. Najlepiej zacząć robić je dzień przed przybyciem gości.


   

Do zrobienia ciasta potrzebujemy:

- 500ml śmietanki UHT 30% 

- 300ml mleka 3,2% 

- laskę wanilii

- łyżeczka zapachu rumowego

- 5 łyżeczek cukru

- 3 łyżeczki żelatyny

- galaretkę wiśniowa

- galaretkę agrestową

- galaretkę pomarańczową

- galaretkę cytrynową

- prostokątna forma, która pomieści przynajmniej 2 litry płynu. Ja używam silikonowej foremki, bo łatwiej z niej wyjąć ciasto.

 

Sposób przygotowania ciasta:

 

1. Do rondelka wlej śmietankę oraz mleko, dodaj cukier. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyskrob nasionka i dodaj wszystko do śmietanki. Dodaj zapach rumowy. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody. Jak tylko śmietanka zacznie się gotować odstaw ją na bok i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Galaretki rozpuść w mniejszej ilości wody o ok. pół szklanki od ilości wody podanej na danej galaretce.
 

 
 

2. Do foremki wlewaj równo odmierzone warstwy (u mnie po 1 szklance). Kolejną warstwę wlewaj dopiero jak poprzednia stężeje. Moja kolejność warstw: biała, czerwona, biała, pomarańczowa, biała, żółta, biała, zielona i na koniec biała. 


Przepis, wykonanie i zdjęcie Elżbieta Żołek