Tęczowe ciasto na zimno jest proste, ale uczy cierpliwości. Najlepiej zacząć robić je dzień przed przybyciem gości.
Do zrobienia ciasta potrzebujemy:
- 500ml śmietanki UHT 30%
- 300ml mleka 3,2%
- laskę wanilii
- łyżeczka zapachu rumowego
- 5 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- galaretkę wiśniowa
- galaretkę agrestową
- galaretkę pomarańczową
- galaretkę cytrynową
- prostokątna forma, która pomieści przynajmniej 2 litry płynu. Ja używam silikonowej foremki, bo łatwiej z niej wyjąć ciasto.
Sposób przygotowania ciasta:
1. Do rondelka wlej śmietankę oraz mleko, dodaj cukier. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyskrob nasionka i dodaj wszystko do śmietanki. Dodaj zapach rumowy. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody. Jak tylko śmietanka zacznie się gotować odstaw ją na bok i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Galaretki rozpuść w mniejszej ilości wody o ok. pół szklanki od ilości wody podanej na danej galaretce.
2. Do foremki wlewaj równo odmierzone warstwy (u mnie po 1 szklance). Kolejną warstwę wlewaj dopiero jak poprzednia stężeje. Moja kolejność warstw: biała, czerwona, biała, pomarańczowa, biała, żółta, biała, zielona i na koniec biała.
Przepis, wykonanie i zdjęcie Elżbieta Żołek
Noruas