Pasternak to warzywo, które niegdyś królowało na polskich stołach! z biegiem lat zostało ono wyparte przez znaną wszystkim włoszczyznę i inne zamienniki. Mamy jednak wspaniałą wiadomość - to cenne warzywo, znów staje się produktem numer jeden!
Korzeń pasternaku doskonale nadaje się do przyrządzania zup, sosów, gulaszy czy warzywnych pasztetów. Warzywo to świetnie smakuje również w surówkach, serwowanych głównie do obiadu lub jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Pasternak jest także bazowym składnikiem placuszków czy puree. Takie smakołyki to doskonały patent na zdrowy, pożywny i zachwycający obiad!
Nie zwlekaj! Zainspiruj się kulinarnie, naszymi sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy.
Powracający smakołyk!
Kiedy masz ochotę na urozmaicenie monotonnego menu, spróbuj potrawki z ryżu i warzyw z pasternakiem lub udek z pasternakiem i ziemniakami, dodanych przez iwa643. Dania z idealnie dobranymi dodatkami zasmakują nie tylko Tobie, ale także Twojej rodzinie i zaproszonym gościom! Wspaniałym pomysłem na rozgrzewający obiad, będzie zupa krem z batatów i pasternaku. Autorka przepisu – kaja, podała smakołyk z aromatycznymi, tymiankowymi grzankami. Równie wspaniałą propozycją będzie zupa z pasternaku i jabłek. To pożywne danie z nutą słodyczy
stanie się ulubionym posiłkiem wszystkich maluchów! Anemon wzbogaciła przysmak o cudowne orzechy włoskie i doskonały majeranek!
Doskonałą przekąską są smakołyki udostępnione przez Pyza. Przyrządzone przez nią frytki z pasternaku, pieczone to wspaniała alternatywa dla kalorycznych, tradycyjnych frytek oraz sklepowych słodkości. Koniecznie spróbujcie także surówki bomba witaminowa- najlepsza dodanej przez anullka7! Przysmak ten, pełen jest smacznych dodatków, które idealnie skomponują się z podanym obiadem!
Zachęcamy Was do dodawania własnych pomysłów na dania z pasternakiem. Zadbajmy, by smakołyki naszych przodków nie zostały zapomniane!
Nina W.
weronikaS
Koniecznie musisz skosztować! Jest bardzo smaczny, niedrogi i można wykorzystywać go na wiele sposobów;)